Határmegállapodást írt alá a csecsen és az ingus vezető

Külföld, 2018.09.26

Megállapodást írt alá Csecsenföld és Ingusföld vezetője a két észak-kaukázusi köztársaság közötti határ véglegesítéséről szerdán Magaszban, az ingus fővárosban.

A megállapodás nyomán a városban többtucatnyi ember részvételével tiltakozás kezdődött, útlezárásokkal. A tüntetők között ugyanis elterjedt, hogy köztársaságuk vezetése területeket kíván átadni az általuk őshonos ingus földnek tekintett Szunzsai járásból. A rendőrség erőszakot alkalmazott a megmozdulás feloszlatására.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságírókkal közölte: Vlagyimir Putyin elnöknek tudomása van arról, hogy a határmegállapodás feszültséget keltett.

A határvonalat a Csecsen-Ingus Szovjet Szocialista Autonóm Köztársaság 1991-ben történt széthullása óta nem állapították meg pontosan. 1993-ban az Oroszországból akkor kiszakadni próbáló Csecsenföld, valamint az abban megmaradni akaró Ingusföld elnöke, Dzsohar Dudajev és Ruszlan Ausev megállapodást írt alá, amelynek értelmében a Szunzsai járás nagy része, Szernovodszk és Asszinovszkaja község kivételével Ingusföld része maradt.

A szerdán aláírt megállapodás értelmében Ingusföld a Felső-tyereki járás, Csecsenföld pedig a Malgobeki járás egy-egy lakatlan, erdős részét engedte át a másik köztársaságnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!