Hatékonyabb globális kormányzásra van szükség a kínai elnök szerint

Külföld, 2016.07.07

Hatékonyabb globális kormányzást szorgalmazott Hszi Csin-ping kínai államelnök Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral csütörtökön Pekingben folytatott megbeszélésén.

Hszi megállapította, fontosnak tartja, hogy a robbanásveszélyes kérdéseket politikai eszközökkel oldják meg, "a párbeszéd és a konzultáció támogatásával, a tünetek és a kiváltó okok együttes kezelésével, amelyben az Egyesült Nemzetek Szervezetének központi szerepet kell kapnia. Kína továbbra is az ENSZ határozott támogatója, védelmezője és résztvevője marad" - hangsúlyozta.

Ban Ki Mun kínai látogatásának második napján korábban találkozott Vang Ji kínai külügyminiszterrel is. Kettejük közös sajtótájékoztatóján az ENSZ főtitkára nem kívánta kommentálni a dél-kínai-tengeri vitával kapcsolatos, Fülöp-szigetek által kezdeményezett nemzetközi jogi eljárást. Ugyanakkor közölte, hogy Vangnak, csakúgy mint a többi érintett országnak is, hangsúlyozta: békés módon kell megoldaniuk nézeteltéréseiket, el kell kerülniük, hogy a félreértések következményeként a régió biztonsága veszélybe kerüljön.

Vang ehhez hozzászólva megjegyezte, véleménye szerint a kikényszerített hágai választottbírósági eljárás, amelynek eredményét Peking nem fogadja el, épp hogy nem segíti a viták békés rendezését, sőt fokozni fogja a térségbeli feszültséget.

Ban Ki Mun kérdésre válaszolva a kínai belpolitikát érintő témákban is véleményt nyilvánított.

A kínai átalakulás és a reform közepette arra biztatta a pekingi vezetőket, biztosítsanak teret ahhoz, hogy a civil társadalom betölthesse fontos szerepét. Mint mondta, "a környezetvédelmi aktivisták, az emberjogi ügyvédek és más jogvédők a társadalmi haladás és a gazdasági célok katalizátoraiként működhetnek". Hozzátette, ezek a szabad és független médiával együtt elősegíthetik az elszámoltathatóságot, vagyis támogatják az állam fejlődését, megerősítve azt az emberek szemében.

Ban Ki Mun, aki 10. alkalommal jár Kínában, vidéki programokkal folytatja a hét végéig tartó látogatását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!