TV műsor

Hazatérhetett a Lengyelországban orosz körözés alapján őrizetbe vett ukrán veterán

Külföld, 2019.11.14

Hazatért Ukrajnába szerda este Ihor Mazur ukrán háborús veterán, akit a múlt hétvégén vettek őrizetbe Lengyelországban egy Oroszország által kiadott Interpol-körözés alapján - számolt be Anton Herascsenko ukrán belügyminiszter-helyettes csütörtökön a Facebookon.

"Az ukrán szervek - az elnöki hivatal, diplomaták, parlamenti képviselők, a belügyminisztérium és a rendőrség - pontos és szakszerű munkájának köszönhetően Ihor Mazur visszatért Ukrajnába. Ez egyebek mellett annak köszönhetően valósulhatott meg, hogy az Interpol ukrajnai irodája még őrizetbe vételének estéjén Arszen Avakov (ukrán) belügyminiszter utasítására elküldött egy csomag dokumentumot, amely egyértelműen bizonyította, hogy Oroszország visszaélt jogával, amikor kérelmével ehhez a nemzetközi szervezethez (az Interpolhoz) fordult. Külön szeretnék köszönetet mondani Andrij Descsicjának, Ukrajna Lengyelországi nagykövetének" - írta bejegyzésében a miniszterhelyettes.

Mazur hazatérésének hírét megerősítette Ljudmila Denyiszova ukrán emberi jogi biztos is. Elmondása szerint Mazurt a határátlépéshez személyesen elkísérte Ukrajna egyik konzulja.

Ihor Mazur Donyec-medencei háborús veteránt, az ukrán emberi jogi ombudsmani hivatal munkatársát, az UNA-UNSZO ukrán radikális jobboldali szervezet alelnökét múlt szombaton vették őrizetbe a lengyel hatóságok az ukrán-lengyel határon Oroszország által ellene kiadott Interpol-körözés alapján. A lengyel parlament alelnökének Beata Mazureknek a meghívására utazott Lengyelországba egy biztonságpolitikai konferenciára. Az ukrán határőrök nem figyelmeztették őt a határátlépéskor, hogy Interpol-körözés alatt áll, az ukrán belügyminisztérium állítása szerint azért, mert nem volt tudomásuk róla. Az orosz kérésre kiadott Interpol-körözés ugyanis olyan típusú volt, amely az ukrán rendszerben nem jelent meg.

Mazurt Oroszországban azzal vádolják, hogy 1994 és 2000 között harcolt a csecsenföldi háborúban orosz katonák ellen. Ugyanezzel vádolja Moszkva többek mellett Arszenyij Jacenyuk volt ukrán miniszterelnököt, és börtönözte be az UNA-UNSZO két másik tagját - Mikola Karpjukot és Sztanyiszlav Klihet -, akiket nemrég fogolycsere útján szabadon engedett.
Lengyelországi sajtótájékoztatóján Mazur kijelentette, hogy nem vett részt harci cselekményekben Csecsenföldön. Elmondta, hogy az említett időszakban járt Csecsenföldön, de mint újságíró és a Szabad Kaukázus nevű sajtóközpontnak dolgozott. Megjegyezte: tavaly és tavalyelőtt is járt Lengyelországban, és akkor nem vették őt őrizetbe, ami szerinte arra utal, hogy az Interpol az elmúlt hónapokban "megadta magát" Oroszországnak, és feltették őt más ukránokkal együtt egy bizonyos "feketelistára".

A Mazur elleni orosz vádat ukrán diplomaták is abszurdnak nevezték - emlékeztetett az UNIAN ukrán hírügynökség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!