Házi őrizetben marad Kirill Szerebrennyikov, nem láthatja Nurejev-balettjének premierjét

Külföld, 2017.12.04

Meghosszabbította a bíróság hétfőn a sikkasztással gyanúsított Kirill Szerebrennyikov orosz rendező házi őrizetét, aki így nem láthatja az általa színpadra állított Nurejev című balett bemutatóját, amelyet a hétvégére tűzött műsorra a moszkvai Nagyszínház.

Szerebrennyikovot, Oroszország egyik legismertebb rendezőjét augusztusban helyezték házi őrizet alá, mert a gyanú szerint 69 millió rubelt (csaknem 300 millió forint) sikkasztott el, amelyet a kormány színházi előadásra adott. Letartóztatták korábban Hetedik stúdió nevű vállalkozásának egyik munkatársát, két másikat házi őrizetbe helyeztek. Az egyik gyanúsított külföldre menekült a felelősségre vonás elől.

Szerebrennyikov, a Gogol Színház 48 éves rendezője tagadta, hogy bűnös lenne, és abszurdnak nevezte a gyanúsítást.

Az a tény, hogy a rendezőt megfosztották szabadságától, tiltakozást váltott az orosz értelmiség liberális oldalán és külföldön is. Többen felvetették a cenzúra lehetőségét, mert a Nurejev júliusra tervezett premierjét elhalasztották. Vlagyimir Urin, a Bolsoj Színház főigazgatója azonban úgy nyilatkozott, hogy a halasztásnak művészeti indokai voltak, a darab még nem volt elég kidolgozott.

A balett bemutatóját december 9-re és 10-re tűzték ki. Urin közölte, Szerebrennyikov beleegyezett, hogy nélküle próbáljanak tovább.

A balett a Szovjetunióból 1961-ben Nyugatra szökött, 1993-ban osztrák állampolgárként az AIDS szövődményeink következtében elhunyt, világhírű táncművész életét dolgozza fel.

Konzervatív körökben megütközést keltett, hogy az ország fő színpadára állítsák a tatár származású, homoszexuális balett-táncos és koreográfus történetét, akit a Szovjetunióban hazaárulónak bélyegeztek, és aki a párizsi opera balettigazgatói tisztségéig vitte. Bírálatot váltott ki az - a művészvilágban megfogalmazott - igény is, hogy Szerebrennyikov részesüljön megkülönböztetett hatósági bánásmódban az ellene folytatott büntetőeljárás alatt.

A bíróság korábban elutasította a rendezőnek azt a kérését, hogy folytathassa a munkát a balettelőadáson. Házi őrizetét most január 19-ig hosszabbították meg.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a civil társadalom fejlesztése és az emberi jogok kérdésében illetékes tanács október végi ülésén kijelentette, hogy Szerebrennyikov ellen nem politikai ügyben, hanem gazdasági bűncselekmény ügyében nyomoznak. Vlagyimir Megyinszkij kultuszminiszer azonban szóba hozta annak lehetőségét, hogy a Nurejev produkcióval megsértette a 2013-ban meghozott, a "melegpropagandát" megtiltó törvényt.

A Nurejevre a jegyeket novemberben néhány óra alatt elkapkodták Moszkvában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!