Hegyi-Karabah - A régió közlekedésének fejlesztését tűzte ki célul Putyin, Aliyev és Pasinján

Külföld, 2021.01.11

Közös közleményt fogadott el Hegyi-Karabah ügyében, elsősorban a közlekedés fejlesztéséről Vlagyimir Putyin orosz elnök, Ilham Aliyev azeri államfő és Nikol Pasinján örmény miniszterelnök hétfőn Moszkvában.

Putyin közölte, hogy a három ország miniszterelnök-helyettesi szintű munkacsoportot hoz létre a gazdasági kapcsolatok és infrastrukturális projektek fejlesztése érdekében. A közösen elfogadott dokumentum értelmében a testület január 30-án tartja meg első ülését. A fő hangsúlyt a közúti és a vasúti közlekedés helyreállítása és bővítése kapja majd. A csoportnak március 1-jéig kell konkrét szakértői javaslatokat kidolgoznia a legfelső szint számára.

A három vezető első alkalommal találkozott a hegyi-karabahi fegyvernyugvás kezdete, november 10. óta. Eszmecseréjük, amelyet Putyin nagyon hasznosnak és eredményesnek minősített, csaknem négy órán át tartott.

Aliyev a megbeszélést követően szintén arról beszélt, hogy a találkozó fontos volt a stabil és biztonságos további fejlődés szempontjából. Pasinján kifogásolta, hogy Hegyi-Karabah státusa továbbra is megoldatlan maradt, mint ahogy nem sikerült megállapodni a hadifogolycsere kérdésében sem. Ugyanakkor készségét fejezte ki a további konstruktív tárgyalásokra, megjegyezve, hogy a megállapodások végrehajtása gazdasági fejlődést indíthat el a régióban, ami megbízhatóan szavatolhatja majd a biztonságot is.

Putyin külön-külön is eszmecserét folytatott két vendégével. A moszkvai örmény nagykövetség előtt délután előállítások nélkül ért véget a Pasinján elleni, a honfitársai által szervezett tüntetés.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek kinyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta folyamatosan fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azeri erők között. A térségben idén szeptember 27-én azeri offenzíva indult. Azerbajdzsán megkísérelte fegyveres erővel visszafoglalni az enklávét és a környékét, és sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia.

A harcok, amelyek mindkét oldalon több ezer ember életét követelték, a november 9-én kihirdetett és másnap 0 órától életbe lépett tűzszüneti megállapodással értek véget. Oroszország kétezer békefenntartót vezényelt a térségbe a tűzszünet fenntartására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!