Hegyi-Karabah - A török parlament elfogadta a javaslatot katonák Azerbajdzsánba telepítéséről

Külföld, 2020.11.17

A török parlament kedd este elfogadta azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében török katonákat telepítenek Azerbajdzsánba, a hegyi-karabahi tűzszünet megfigyelésére felállítandó török-orosz központba - jelentette a Demirören török hírügynökség.

A tervezetet, amelyet a parlamenti pártok közül egyedül a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) nem szavazott meg, Recep Tayyip Erdogan török államfő hivatala nyújtotta be a törvényhozásnak.

A felhatalmazás egy évig érvényes, és "igény szerint" polgári személyzet feladatvégzését is lehetővé teszi.

Azerbajdzsán szeptember 27-én indított offenzívát az évtizedek óta vitatott hovatartozású, többségében örmények lakta Hegyi-Karabah visszafoglalására. Ankara a bakui rezsim eltökélt támogatója, a két országot szoros nyelvi, kulturális és gazdasági szálak fűzik egymáshoz.

A kiújult harcok lezárásáról Vlagyimir Putyin orosz államfő, Ilham Aliyev azeri elnök és Nikol Pasinján örmény kormányfő november 10-én állapodott meg. Az egyezség részeként a konfliktus szereplői kicserélik a harcokban elesett katonák holttestét, emellett Jereván visszaszolgáltat Azerbajdzsánnak több, általa megszállt régiót, az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő folyosó kivételével. A bejelentéssel összhangban a Hegyi-Karabahból kivonuló örmény csapatok helyét egy nagyjából kétezer fős orosz békefenntartói kontingens veszi át a demarkációs vonal, valamint az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő folyosó mentén.

A fegyvernyugvás megfigyelésére és ellenőrzésére Azerbajdzsánban, és nem Hegyi-Karabah területén kialakítandó központ külön török-orosz megállapodás tárgya.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!