Hegyi-Karabah - Az EU üdvözli az Örményország és Azerbajdzsán közötti fegyverszünetről szóló megállapodást

Külföld, 2022.09.15

Az Európai Unió üdvözli az Örményország és Azerbajdzsán közötti fegyverszünetről szóló megállapodást, és biztatónak tartja annak tiszteletben tartásáról szóló jelentéseket - jelentette ki az Európai Unió külügyi szolgálatának (EKSZ) szóvivője csütörtökön.

Az uniós külügyi szolgálat arra reagált, hogy szerda este megállapodás született a fegyverszünetről Azerbajdzsán és Örményország között, miután hétfő éjjel harcok törtek ki a két ország határán. Azerbajdzsán részéről nem erősítették meg, hogy létrejött volna fegyverszünet.

"Felszólítjuk a feleket, hogy ragaszkodjanak a fegyverszüneti megállapodás végrehajtásához, és hangolják össze humanitárius lépéseket, köztük a katonák holttesteinek átadását" - fogalmaztak.

A tájékoztatás szerint Toivo Klaar, a dél-kaukázusi és a grúziai válságért felelős különleges uniós megbízott Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének megbízásából szerdán Bakuban, csütörtökön pedig Jerevánban folytat konzultációt.

Az EU továbbra is részt vesz az Örményország és Azerbajdzsán közötti kapcsolatok rendezését célzó folyamatban, többek között Charles Michel, az Európai Tanács elnökének közbejárásán keresztül - tették hozzá.

Az azeri-örmény határon hétfő éjjel törtek ki harcok, amelyek kedd reggel is folytatódtak. Az örmény védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az azeri fél egyebek között ágyúval lőtte az örmény oldalon lévő katonai és polgári infrastruktúrát Vardenisz, Szotk, Gorisz és Kapan térségében.

A Hegyi-Karabahhal kapcsolatos több évtizedes konfliktus 2020 őszén éleződött ki újra. Azerbajdzsán nagyszabású hadműveletet indított a területébe ékelődött, örmények ellenőrizte enklávé és az örmények által elfoglalt környező területek visszafoglalására, és hadműveletei döntően sikerrel jártak. Noha a felek 2020. november 9-én fegyverszünetben állapodtak meg, a határ menti térségben rendszeresek a konfliktusok.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!