Hegyi-Karabah - Borrell: a megállapodás lépést jelenthet a rendezés felé

Külföld, 2020.11.10

Az orosz közvetítéssel kedd hajnalban létrejött, a hegyi-karabahi fegyveres konfliktus lezárásáról szóló megállapodás segít megelőzni a további emberveszteséget, és remélhetőleg az első lépést jelenti az átfogó rendezés felé - jelentette ki Josep Borrell az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden.

Borrell közleményében leszögezte: a megállapodást követően tárgyalásokra van szükség az egyezség fenntarthatóságának biztosításához.

Az Európai Unió továbbra is támogatja, és kész hozzájárulni az EBESZ minszki csoportja országainak (Egyesült Államok, Franciaország és Oroszország) erőfeszítéseihez, valamint az egész dél-kaukázusi régió békés és virágzó fejlődését célzó megállapodások végrehajtásához - hangsúlyozta az uniós diplomácia vezetője.

Vlagyimir Putyin orosz államfő, Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök és Nikol Pasinján örmény miniszterelnök keddre virradóra állapodott meg a hegyi-karabahi konfliktus lezárásáról. A bejelentéssel összhangban Oroszország megkezdte békefenntartó kontingens telepítését Hegyi-Karabahba, párhuzamosan az örmény fegyveres erők kivonásával. Az orosz békefenntartók megbízatása öt évre szól, ami automatikusan további ötéves ciklusokra meghosszabbodhat, ha a felek hat hónappal a megállapodás lejárta előtt nem jelzik kilépési szándékukat.

Azerbajdzsán és Örményország, a két egymással szomszédos korábbi szovjetköztársaság között a régóta fennálló területi vita miatt tört ki ismét fegyveres konfliktus szeptember 27-én. A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah 1996-ban kiáltotta ki függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!