TV műsor

Hegyi-Karabah - Moszkva: Jereván és Baku megerősítette részvételét a külügyminiszteri találkozón

Külföld, 2020.10.09

Örményország és Azerbajdzsán megerősítette, hogy külügyminisztere részt vesz a hegyi-karabahi konfliktus rendezéséről pénteken megtartandó konzultáción - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a TASZSZ hírügynökségnek.

Közölte, hogy jelenleg a találkozó "aktív előkészítése" zajlik. A Kreml sajtószolgálata kedd éjjel közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a harcok beszűntetésére szólította fel a Hegyi-Karabah birtoklásért háborúzó feleket, és péntekre meghívta Moszkvába Örményország és Azerbajdzsán külügyminiszterét.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 február óta ismét nyílt vita tárgya Baku és Jereván között. A terület Azerbajdzsántól az 1992-1994-ben, Örményország támogatásával megvívott háborúban szakadt el, 30 ezer ember vesztette életét, és százezrek kényszerültek menekülésre.

A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is. Az 1994 óta érvényes fegyvernyugvást mindkét oldalon rendszeresen megsértik. A harcok szeptember 27-én újultak ki ismét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!