Helyi önkormányzati és részleges szenátusi választások kezdődtek Csehországban

Külföld, 2022.09.23

Helyi önkormányzati és részleges szenátusi választások kezdődtek pénteken Csehországban.

A több mint nyolcmillió választásra jogosult polgárnak lehetősége lesz eldönteni, ki vezesse a következő négy évben városát vagy községét, míg az ország egyharmada új szenátorokat is választ a parlament felsőházába. Mindkét választás megmutatja, milyen jelenleg az egyes politikai pártok és mozgalmak támogatottsága.

A csehországi hagyományoknak megfelelően a választások kétnaposak. Pénteken délután kettőtől este tízig, szombaton reggel nyolctól délután kettőig lehet szavazni.

A helyi önkormányzatok megválasztására nyolcadszor kerül sor az 1993-ban létrejött Cseh Köztársaságban. A 6400 település 62 500 önkormányzati képviselői helyére összesen 195 ezer jelölt pályázik. Egy képviselői mandátumért átlagban három-négy jelölt versenyez.

A részleges szenátusi választásokon a parlamenti felsőház egyharmada újul meg. A hatályos szabályok szerint a szenátori mandátum hat évre szól, s kétévente megújul a felsőház egyharmada, azaz 27 szenátori hely. Az idén 180 jelölt indul a megmérettetésen. Egy szenátori posztra átlagban 6-7 jelölt pályázik.

A jelöltek száma az önkormányzati és a szenátusi választásokon is alacsonyabb, mint a legutóbbi voksolásokon.

A szenátori mandátumhoz a jelöltnek meg kell szereznie a leadott szavazatok több mint 50 százalékát, ami mindig csak egy-két esetben sikerül, ezért többnyire második fordulóra van szükség, ahová az első forduló két legsikeresebb jelöltje jut minden körzetben. Az egy hét múlva - szeptember 30-án és október 1-jén - esedékes második fordulóban már az nyer, aki megszerzi az egyszerű többséget.

Az önkormányzati választás teljes eredménye vasárnapra, míg a részleges szenátusi voksolásé már szombat estére várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!