Heti kormányzati tájékoztatót indított az RMDSZ

Külföld, 2021.03.11

Tíz perc Bukarest címmel heti kormányzati videotájékoztatót indított csütörtökön a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), amelynek első kiadásában a bukaresti kormányban miniszterelnök-helyettesi tisztséget betöltő Kelemen Hunor szövetségi elnök beszélt a kezdeményezésről, valamint az utóbbi időszak kormányzati munkájáról, a költségvetés elfogadásáról és az országos helyreállítási terv kidolgozásáról.

A szövetség Facebook-odalán közzétett videofelvételen Kelemen Hunor felidézte: az RMDSZ az erdélyi magyar közösség érdekeinek hatékonyabb érvényesítéséért lépett be a tavaly decemberben alakult bukaresti kormányba, mert fontosnak tartja, hogy érdemi szava legyen az ország újjáépítésében, és előrelépést érjen el a kisebbségi jogok tekintetében.

"Meggyőződésem, hogy nemcsak tennünk kell a dolgunkat, de el is kell mondanunk, hogy mit és miért teszünk" - indokolta a rendszeres beszámolók elindítását Kelemen Hunor. Megjegyezte: lesznek alkalmak, amikor a szövetség miniszterei, államtitkárai vagy frakcióvezetői összegzik a magyar közösség számára fontos bukaresti politikai történéseket.

Az utóbbi hónap bukaresti kormányzati munkájára visszatekintő első beszámolójában Kelemen Hunor a központi költségvetés elfogadását idézte fel. Rámutatott: az "ambiciózus, bátor" büdzsé egyszerre fogja vissza az állami kiadásokat és biztosítja a nagy infrastrukturális fejlesztésekhez szükséges forrásokat. Kidolgozásánál az RMDSZ számára fontos szempont volt az önkormányzatok megerősítése, de a szövetség javaslatára vezették be a helyi kulturális intézmények finanszírozásának kormányzati kiegészítését is.

A magyarok lakta települések egészségügyi fejlesztésére közel 51 millió lejt (3,8 milliárd forint) biztosítanak Sepsiszentgyörgytől Szatmárnémetiig, a marosvásárhelyi repülőtér fejlesztésére tízmillió lej lesz, Bihar megyei fejlesztési projektekre, köztük víz és szennyvízprojektekre 20 millió lejt szánnak - sorolta az RMDSZ elnöke.

A Hargita megyei sürgősségi kórház számára a napokban hagyta jóvá az országos befektetés ügynökség a tüdőgyógyászati és járványügyi részleget magába foglaló, 69 millió lej értékű fejlesztés tervezetét, de lesz pénz a gyergyószentmiklósi, székelyudvarhelyi kórházak korszerűsítésére is - ígérte Kelemen Hunor.

Jelenleg azt helyreállítási tervet dolgozza ki a bukaresti kormány, amellyel Románia hozzáférhet az EU által nyújtott több mint 30 milliárd euróhoz. Az RMDSZ elérte, hogy külön kezeljék a nagy- és kisvárosokat, valamint a községeket: ez előnyös a magyar közösségnek, helyzetbe hozhatják Szalontától Kézdivásárhelyig azokat a kisvárosokat, amelynek kevés lehetőségük volt uniós péntek lehívni - magyarázta az RMDSZ elnöke.

A program fontos része az autópálya-építés és a tanügyi infrastruktúra fejlesztése is, ezen belül az RMDSZ által beharangozott országos bölcsődeépítési program. A helyreállítási alapból környezetvédelmi projekteket, erdősítést, mederszabályozást, árvízmegelőzési munkálatokat, kistelepülési csatornázási beruházásokat is finanszíroznak, ifjúsági központokat, közösségi tereket hoznak létre, fejlesztik az országos sportkomplexumokat, ifjúsági táborokat.

Az RMDSZ-nek egy miniszterelnök-helyettese, három minisztere és 12 államtitkára van az új bukaresti kormányban, és - főleg az erdélyi megyékben - a szövetség öt prefektusa és 11 alprefektusa felügyeli a törvények betartását.

"Úgy is mondhatnám, hogy a jövő minisztériumait vezetjük: a fejlesztést, a környezetvédelmet és az ifjúsági tárcát" - mondta Kelemen Hunor. Hozzátette: az új koalíciós kormánynak be kell bizonyítania, hogy az állampolgárok szolgálatában áll, döntései egyetlen közösséget sem fognak hátrányos helyzetbe hozni.

"Mindannyian egy fejlettebb, jobb országot akarunk, amit csakis úgy tudunk elérni, ha nyitottsággal, bizalommal, előítéletek nélkül fordulunk egymás felé. És ez csak rajtunk múlik" - zárta első, románul is feliratozott heti beszámolóját az RMDSZ elnöke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!