Hiábavalónak tartja az autonómiáról folytatott vitákat Dacian Ciolos volt román miniszterelnök

Külföld, 2019.03.14

Hiábavalónak tartja az autonómiáról folytatott vitákat Dacian Ciolos volt román miniszterelnök, aki szerint a gazdasági fejlődés az előfeltétele annak, hogy stabil megoldást találjanak a nemzetiségi problémákra.

Az Igazság, Egység és Szolidaritás Párt (PLUS) elnöke Csíkszeredában vett részt pártja választási rendezvényén. Az Agerpres hírügynökség tudósítása szerint Ciolos kifejtette, hogy mindaddig fölösleges beszélni az autonómiáról, amíg az emberek szegények. "Nem látom, hogyan segítheti elő a jólét megteremtését, ha mindig ugyanezt a témát vetjük fel, még mielőtt gazdaságfejlesztési megoldásokat javasolnánk. Azt mondom, hogy előbb fejlesszük a gazdaságot, majd meglátjuk, hogyan gondolkodnak az emberek" - mondta Ciolos.

Rámutatott arra: a magyarok által többségben lakott térség számára a beruházások ösztönzése és a gazdaság fejlesztése, valamint az ott élő magyarok és románok problémáinak egyformán való kezelése jelent megoldást.

Ciolos pragmatikus megoldásnak nevezte a beruházások ösztönzését, és megemlítette a Brassó-Marosvásárhely autópálya megépítésének szükségességét, mert ez véleménye szerint külföldi befektetőket vonzana a régióba, ami munkahelyek teremtését biztosítaná.

"Azt hiszem, hogy a gazdaságfejlesztés az előfeltétele az önazonossággal, kultúrával, anyanyelvvel kapcsolatos viták stabil rendezésének" - mondta Ciolos, aki szerint ha jólét van, akkor sikerül a többi problémára is megoldást találni.

A dél-tiroli autonómiával kapcsolatos felvetésre kijelentette, hogy azt nem tartja mérvadónak a romániai sajátos eltérések miatt, hiszen ez azt jelentené, hogy "a problémának csak egyik részére találnánk megoldást". Ciolos szerint nincs semmi gond az alkotmány 1-es cikkelyével, amely Romániát egységes nemzetállamként határozza meg, ezért úgy vélte, hogy azt nem kell módosítani.

Ciolos végül március 15. alkalmából köszöntette a magyarokat.

A parlamenten kívüli pártnak számító PLUS az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) közösen indul választási szövetségben a májusi európai parlamenti választáson.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!