HIBAIGAZÍTÁS - Beterjesztette a román ellenzék a Dancila-kormány leváltására irányuló bizalmatlansági indítványt

Külföld, 2019.10.02

Budapest, 2019. október 2., szerda (MTI) - Felhívjuk felhasználóink figyelmét, hogy az október 1-jén 19:16 órakor kiadott, Beterjesztette a román ellenzék a Dancila-kormány leváltására irányuló bizalmatlansági indítványt című anyagunk 8. bekezdésében a név helyesen:


Cseke A t t i l a

Felhívjuk tisztelt felhasználóink figyelmét, hogy a hitelesség érdekében a javításokat hajtsák végre a felhasznált anyagon!

JAVÍTOTT VÁLTOZAT - Beterjesztette a román ellenzék a Dancila-kormány leváltására irányuló bizalmatlansági indítványt
Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti:

Bukarest, 2019. október 1., kedd (MTI) - Beterjesztette a román ellenzék a Dancila-kormány leváltására irányuló bizalmatlansági indítványt kedden a bukaresti parlamentben.

A "Románia újjáépítéséhez sürgősen meneszteni kell a Dancila-kormányt" című dokumentumot 237 törvényhozó látta el kézjegyével a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Párt (PMP), a Pro Romania párt, a kormánykoalícióból augusztusban kilépett Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részéről, de - az Agerpres hírügynökség szerint - a nemzeti kisebbségek, a függetlenek, sőt a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) soraiból is vannak, akik aláírták az indítványt.

A bizalmatlansági indítványt az iktatásától számított öt napon belül fel kell olvasni a kétkamarás román parlament együttes ülésén, majd három nappal később szintén az együttes ülésen rendeznek vitát és szavazást a kormány sorsáról. A kormány leváltásához a törvényhozók többségének támogatására, legalább 233 voksra van szükség.

Romániában a mindenkori ellenzék már csak a médiaérdeklődés miatt is minden parlamenti ülésszakban kísérletet tesz a kormánybuktatásra, de most először fordult elő, hogy egy ilyen kezdeményezést több törvényhozó támogatott kézjegyével, mint amennyi a kormány megbuktatásához szükséges. Ennek ellenére nem vehető biztosra a Dancila kormány bukása, hiszen ez azon múlik, hogy annak megvitatásakor jelen lesz-e, illetve megszavazza-e az indítványt a törvényhozók több mint 50 százaléka.

A bizalmatlansági indítvány beterjesztését követő sajtónyilatkozatában Raluca Turcan, a PNL első alelnöke és képviselőházi frakcióvezetője azt kérte a kormányon lévő Szociáldemokrata Párttól (PSD), hogy ne próbálja hétvégére időzíteni a voksolást, abban a reményben, hogy a "lehetetlen" időpontban nehezebb lesz elegendő törvényhozót mozgósítani a szavazáshoz.

A bizalmatlansági indítvány felolvasásának, megvitatásának és megszavazásának menetrendjéről az egyesített házbizottság hivatott dönteni, amely azonban kedden - az ellenzék távolléte közepette - döntésképtelennek bizonyult.

Viorica Dancila kormányfő kedden ismételten kifejezte meggyőződését, hogy az ellenzék bizalmatlansági indítványa most sem több komolytalan színjátéknál, nem nyújt valós alternatívát, és a kormánybuktatás nem fog sikerülni.

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője a bizalmatlansági indítvány iktatását követően azt mondta: a kormányválságot meg kell oldani, van elég szavazat ahhoz, hogy új többség alakuljon a bukaresti parlamentben: ennek próbája lesz a bizalmatlansági indítvány szavazása.

Az RMDSZ törvényhozói aláírták és meg is fogják szavazni az indítványt - szögezte le az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

Romániában azt követően alakult ki politikai válság, hogy a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) koalíciós partnere, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) augusztus végén kilépett a kormányból. A parlamenti mandátumok 45 százalékával rendelkező PSD kisebbségi kormányzásra készült, és az ALDE pártütőivel próbálta feltölteni a kormányt, politikai ellenfelük, a jobboldali Klaus Iohannis államfő azonban Dancila valamennyi miniszterjelöltjének kinevezését megtagadta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!