HIBAIGAZÍTÁS - Első fokon nyolc és fél év börtönbüntetésre ítéltek Romániában egy volt minisztert

Külföld, 2022.03.25

Felhívjuk felhasználóink figyelmét, hogy a csütörtökön 16:59 órakor kiadott, Első fokon nyolc és fél év börtönbüntetésre ítéltek Romániában egy volt minisztert című anyagunk 2. bekezdésének 2. mondata - az egyértelműség érdekében - helyesen:



Ugyanabban az ügyben Cristian Boureanu volt törvényhozót is négy év és három hónap szabadságvesztésre ítélték, akárcsak Mircea Ionut Costeát, a r o m á n i a i Eximbank volt vezérigazgatóját, aki 7 év börtönbüntetést kapott.

Felhívjuk tisztelt felhasználóink figyelmét, hogy a hitelesség érdekében a javításokat hajtsák végre a felhasznált anyagon!

JAVÍTOTT VÁLTOZAT - Első fokon nyolc és fél év börtönbüntetésre ítéltek Romániában egy volt minisztert

Bukarest, 2022. március 24., csütörtök (MTI) - Első fokon nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélte a román legfelsőbb bíróság Sebastian Vladescu volt pénzügyminisztert, akit kétrendbeli megvesztegetés elfogadásában és befolyással való üzérkedésben találtak bűnösnek.

A csütörtökön kihirdetett ítélet nem jogerős, a vádlott fellebbezhet. Ugyanabban az ügyben Cristian Boureanu volt törvényhozót is négy év és három hónap szabadságvesztésre ítélték, akárcsak Mircea Ionut Costeát, a romániai Eximbank volt vezérigazgatóját, aki 7 év börtönbüntetést kapott. Constantin Dascalut, a román közlekedési minisztérium volt államtitkárát öt és fél év szabadságvesztéssel sújtották.

A korrupcióellenes ügyészség által összeállított vádirat szerint a vádlottak 2005 és 2017 között kenőpénzt kértek az osztrák Swietelsky-Wiebe-Takenaka cégek alkotta osztrák konzorciumtól, hogy ebben az időszakban a konzorciumnak ítéljék a Bukarest-Konstanca vasútvonal felújítására kiírt különböző közbeszerzési pályázatokat. A vádhatóság szerint az osztrák cég összesen 20 millió euró kenőpénzt fizetett a vádlottaknak. Ez utóbbiakat Josef Hornegger üzletember, az osztrák konzorcium képviselője buktatta le, aki korábban egy, ettől az ügytől elkülönített, másik ügyben elismerte, hogy megvesztegette a vádlottakat, köztük Vladescut is. Az üzletember a beismerésnek köszönhetően három év felfüggesztett börtönbüntetést kapott és 1,1 millió euró kifizetésére kötelezte őt a román bíróság.

A vádhatóság szerint a kenőpénz a Vladescu által irányított, vagy hozzá közel álló, adóparadicsomokban bejegyzett cégekhez került fiktív szerződések révén.

Sebastian Vladescu 2005 és 2007 között, majd 2009 és 2010 között volt pénzügyminiszter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!