HIBAIGAZÍTÁS - Horvátországi választások - A győztes HDZ megkapja a támogatást a parlamenti többséghez

Külföld, 2020.07.07

Felhívjuk felhasználóink figyelmét, hogy a július 6-án 15.27 órakor kiadott, Horvátországi választások - A győztes HDZ megkapja a támogatást a parlamenti többséghez című anyagunk 2. bekezdésében javítottuk a számokat:



A választási eredmények közel százszázalékos feldolgozottsága alapján a HDZ a diaszpóra képviselőivel együtt 6 6 m a n d á t u m o t szerzett. A győztes pártot támogatásáról biztosították a kisebbségi képviselők (8 mandátum), valamint a HNS és a Reformisták (1-1 mandátum), és velük együtt 7 6 f ő s többsége lesz a 151 fős horvát száborban - közölte a szóvivő.


Felhívjuk tisztelt felhasználóink figyelmét, hogy a hitelesség érdekében a javításokat hajtsák végre a felhasznált anyagon!

JAVÍTOTT VÁLTOZAT - Horvátországi választások - A győztes HDZ megkapja a támogatást a parlamenti többséghez
Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

Zágráb, 2020. július 6., hétfő (MTI) - A vasárnapi parlamenti választásokon győztes, de abszolút többséget nem szerzett Horvát Demokratikus Közösségnek (HDZ) a vele eddig is kormánykoalícióban lévő liberális Horvát Néppárt (HNS), valamint a Reformisták és a kisebbségi képviselők támogatásának köszönhetően megvan a parlamenti többsége - jelentette be hétfőn Twitter-oldalán Marko Milic kormányszóvivő.

A választási eredmények közel százszázalékos feldolgozottsága alapján a HDZ a diaszpóra képviselőivel együtt 66 mandátumot szerzett. A győztes pártot támogatásáról biztosították a kisebbségi képviselők (8 mandátum), valamint a HNS és a Reformisták (1-1 mandátum), és velük együtt 76 fős többsége lesz a 151 fős horvát száborban - közölte a szóvivő.

A szerb kisebbségi pártnak (SDSS) három képviselője ül a parlamentben. Milorad Pupovac, a SDSS elnöke a sajtónak úgy nyilatkozott: kedden ülésezik a párt elnöksége, ahol megvitatják a következő lépéseket, valamint arról a megbeszélésről is szó lesz, amelyet Plenkoviccsal folytatott hétfőn. Hozzátette ugyanakkor: valószínű, hogy az, ami négy évvel ezelőtt közelebb hozta őket a HDZ-vel, most is közelebb hozza őket egymáshoz.

Furio Radin olasz kisebbségi képviselő bár támogatásról biztosította Plenkovicot, egy feltételt állított: a HDZ nem léphet koalícióra a radikális jobboldallal, azaz a választásokon harmadikként befutott Haza Mozgalommal.

Radimir Cacic, a Reformisták egyetlen mandátumot szerzett képviselője szerint a baloldalnak nincs ereje átvenni a hatalmat, és úgy vélte, a jobbközép most valóban jobbközéppé válhat.

Az alkotmány szerint Horvátországban az államfő írja ki a parlamenti választásokat és hívja össze a parlament első plenáris ülését. Továbbá ő bízza meg kormányalakítással is azt a kormányfőjelöltet, aki a legtöbb képviselő bizalmát élvezi.

Bár Zoran Milanovic elnök már a választások éjszakáján beszélt Plenkoviccsal és Davor Bernardiccsal, a szociáldemokraták elnökével, még nem jelölte ki a konzultációk időpontját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!