Hiperszonikus fegyvert kidolgozó orosz vállalat főkonstruktőrét gyanúsították meg hazaárulással

Külföld, 2021.08.12

Hazaárulással gyanúsította meg és őrizetbe vette a Hiperszonikus Rendszerek Tudományos Kutatói Vállalata (NIPGSZ) vezérigazgatóját és főkonstruktőrét csütörtökön Moszkvában az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

A TASZSZ hírügynökség saját informátorra hivatkozó jelentése szerint az FSZB a NIPGSZ-vezér, Alekszandr Kuranov két hónapos előzetes letartóztatását kezdeményezte a törvényszéken. A folyamodvány tényét a lefortovói bíróság megerősítette.

Az Interfax hírügynökség értesülései szerint Kuranov külföldi állampolgárnak adhatott át államtitkot tartalmazó információt.

Kuranov a műszaki tudományok doktora, a Szentpétervári Állami Műszaki Egyetem vezetési rendszerek és technológiák tanszékének professzora, a Lenyinyec holdinghoz tartozó NIPGSZ nyrt. vezérigazgatója és főkonstruktőre.

Az RBK című gazdasági lap úgy értesült, hogy Kuranov vezetésével és személyes részvételével "kutatások és kísérleti tanulmányok folynak a hiperszonikus légköri sebességű repülés új koncepciójának (az Ajax-koncepciónak) és a hiperszonikus technológia fő irányainak kidolgozására".

A Lenyinyec holding elnöke Anatolij Turcsak, a Szentpétervári Iparosok és Vállalkozók Szövetségének elnöke és az Orosz Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottságának tagja, a kormányzó Egységes Oroszország párt főtanácsa titkárának, Andrej Turcsaknak az apja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!