Hölvényi György: az afrikai élelmiszerválság Európa biztonságát fenyegeti

Külföld, 2023.02.07

Az afrikai élelmiszerválság Európa biztonságát fenyegeti - hangoztatta Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti (EP-) képviselője az EP fejlesztési bizottságának az afrikai élelmiszerválságról szóló ülésén.

A politikus ezért hatékony uniós fellépést, konkrét lépéseket sürgetett az afrikai helyi kistermelők támogatása érdekében.

Hölvényi György, az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a korszerű mezőgazdasági technológiák bevezetése, a mezőgazdasági termelés növelése és a gazdák piachoz jutásának elősegítése területén a hatékony uniós fellépés a migráció megállításának fontos eszköze.

Az orosz-ukrán háború, a kiszámíthatatlan éghajlati viszonyok, a konfliktusok, a növekvő energiaárak és a koronavírus hatásai súlyos élelmiszerválságba taszították Afrikát - mutatott rá.

Az EP-képviselő elmondta, Afrika lakosságának több mint fele a mezőgazdaságból él. A kisméretű családi gazdaságok azonban nem férnek hozzá sem a piachoz, sem a pénzügyi szolgáltatásokhoz, ráadásul szinte semmilyen segítséget sem kapnak a szélsőséges időjárás elleni küzdelemhez. Részvételük kulcsfontosságú az élelmiszerválság mérsékléséhez, ezáltal a migráció megfékezéséhez - emelte ki.

Tájékoztatása szerint konkrét lépéseket sürgetve a következő kérdésekkel fordult az Európai Bizottsághoz és a Világélelmezési Program (WFP) vezetőihez: hogyan támogatja az EU az innovatív mezőgazdasági és vízgazdálkodási technológiákat, és mit tesz a kisgazdaságok termelékenységének növeléséért és piacra juttatásáért?

"Ezeken a területeken a hatékony uniós fellépés a migráció megállításának fontos eszköze" - fogalmazott Hölvényi György, majd hozzátette: az uniós bizottság jelenlévő képviselői nem adtak érdemi választ, ezért írásbeli kérdéssel fordul a testülethez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!