Hongkongba illegálisan bejutni készülő vietnamiak és pakisztániak ezreit fogták el Dél-Kínában

Külföld, 2016.03.31

Egy hónap alatt csaknem 3 ezer, Hongkongba illegálisan bevándorolni készülő migránst gyűjtöttek be a rendőrök Dél-Kínában, az embercsempészek közül is csaknem félszázan horogra akadtak - derült ki a South China Morning Post című napilap csütörtöki számában közölt összeállításból.

A Hongkongba tartó külföldiek többsége vietnami és pakisztáni volt, a hatóságok gazdasági bevándorlóként és megalapozatlanul menedéket kérőkként írják le őket.

Bejelentették azt is, hogy 16 hónappal meghosszabbították az utóbbi időszakban megélénkült migránsáradat megállítását célzó, összehangolt akciót.

Az illetékesek felhívták a figyelmet arra, hogy a törvénytelen módon érkezett migránsok bűncselekményeket is elkövetnek, lopásban, rablásban és kábítószer-csempészésben vesznek részt.

A különleges közigazgatási övezet határának két oldalán 142 gyanúsítottat vettek őrizetbe, akik a migránsokat Hongkongba juttatták. Az egyik csoport vezetője pakisztáni állampolgár volt.

A csempészhálózat rendkívül szervezett, strukturált, egyértelmű munkaelosztással - közölte a kínai közbiztonsági minisztérium határellenőrzési osztályának igazgatója, Jin Cseng-csün. A hálózatok központja Hongkongban van, a migránsokat Kuangtung tartományba irányítják, s onnan viszik át őket a túloldalra.

Sencsennél körülbelül egy hetet kell várakozniuk, majd vízi úton, motorcsónakokkal juttatják őket célba. A pakisztániaknak ezért állítólag fejenként 300 ezer forintnak megfelelő összeget kellett fizetniük, amiben a repülőjegy és a "transzfer" is benne volt.

Mint kiderült, az érintett országok állampolgárai viszonylag könnyen juthatnak hozzá kínai beutazási engedélyhez, de vannak olyanok is, akik csak az átutazói - 24 órás vízummentes - időszakot használják ki.

Tavaly Hongkongban több mint 3800 embert vettek őrizetbe illegális tartózkodás miatt, 90 százalékuk Vietnamból, Pakisztánból és Bangladesből érkezett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!