Hongkongi tüntetések - Újabb tüntetéshullámra számítanak a következő hónapokban

Külföld, 2020.04.29

Újabb tüntetéshullámra számítanak Hongkongban a következő hónapokban az új koronavírus-járvány mérséklődését követően - írta internetes oldalán egy szerdán megjelent cikkben a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A különleges státusszal bíró városban kedd este egy népszerű bevásárlóközpontban tartottak demonstrációt, amelyen a résztvevők a tavalyi kormányellenes tüntetések dalait énekelték, valamint jelszavakat skandáltak együtt. A több mint száz tiltakozót számláló esemény az elmúlt három napon belül a második megmozdulás volt Hongkongban.

Vasárnap este rohamrendőrök oszlattak fel egy másik bevásárlóközpontban összegyűlt csoportot. A tiltakozók, akik a kormányellenes tüntetések jelképévé vált fekete ruházatot viselték, kormányellenes feliratokat tartottak. A rendőrség szóbeli figyelmeztetésben részesítette a demonstráció résztvevőit a járvány elleni társadalmi elkülönülés szabályainak megszegése miatt, de senkit sem vettek őrizetbe.

Az új koronavírus megjelenése háttérbe szorította a tavaly kibontakozott kormányellenes tüntetéshullámot, amelyet eredetileg egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki. Az indulatokat azonban újra felszította, hogy április 18-án a rendőrség őrizetbe vett 15 közismert ellenzéki szereplőt a tavalyi tüntetésekkel összefüggésben. A helyzeten tovább rontott, hogy Peking kijelentette: két, hongkongi ügyekben illetékes ügynökségére - a Hongkongi és Makaói Ügyekért Felelős Irodára, valamint a kínai kormányzat hongkongi képviseleti irodájára - nem vonatkozik a város alaptörvényében szereplő, a beavatkozást tiltó cikkely.

A hongkongi tüntetők május 1-én várhatóan ismét utcára vonulnak, annak ellenére, hogy a megmozdulásra a rendőrség nem adott engedélyt. Miután a város kormányzata a múlt hónapban a járványra tekintettel betiltott minden, több mint négy emberből álló csoportosulást, a szervezők a tervek szerint különböző pontokon négyesével csoportosítanák a demonstráció résztvevőit.

További, nagy létszámú megmozdulásokra számítanak június 4-én, az 1989-es Tienanmen téri események évfordulóján, valamint július 1-jén is, annak évfordulóján, hogy Hongkong visszakerült Kína fennhatósága alá. A tiltakozók emellett várhatóan a tavalyi, legnagyobb demonstrációk évfordulóira is újabb akciókkal készülnek majd.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!