Hongkongi kormányzó: nem tökéletes a város és Peking büntetőjogi együttműködése

Külföld, 2016.06.20

Van még mit javítani a Hongkong és a kínai szárazföld közötti, fogva tartással kapcsolatos információcserén - ismerte el hétfőn a különleges közigazgatási övezet kormányzója, Leung Csun-jing, a tavaly eltűnt hongkongi könyvkereskedők ügyével kapcsolatban.

A kormányzó először nyilatkozott azóta, hogy a rejtélyes körülmények közt eltűnt, majd a kínai szárazföldön vizsgálati eljárás alá vont hongkongi könyvárusok egyike, Lam Ving-ki visszatérése után beszámolt elfogásának és fogva tartásának körülményeiről.

Leung ígéretet tett arra is, hogy levélben fordul Pekinghez, ismertetve a hongkongiak aggodalmait a kínai bűnüldöző hatóságok hongkongi polgárokkal szembeni eljárásával kapcsolatban. Mint mondta, a jövőben igényt tartanak arra, hogy Kína időben értesítse a hongkongi hatóságokat, valamint biztosítsa az eljárások átláthatóságát és a hongkongi hatóságok közreműködésének lehetőségét is. A kormányzó a nap folyamán a kérdést tárgyaló tárcaközi egyeztetéseken is részt vett.

Lam Ving-ki egyike volt annak az öt könyvkereskedőnek, illetve kiadónak, akiknek tavaly október és december között nyomuk veszett, s később kiderült, hogy gyanúsítottként vagy tanúként vesznek részt egy, a kínai szárazföldön folyó bűnügyi eljárásban. A férfi, aki nyolc hónap fogság után a múlt hét végén tért haza Hongkongba, a sajtónak elmondta a dél-kínai Sencsen városban történt őrizetbe vételének, a kelet-kínai Ningpóba szállításának és ottani fogva tartásának körülményeit.

Állításait azóta hat érintett támadta, köztük a másik három, már szintén hazatért könyvkereskedő, Li Po, Lui Por és Csang Csi-ping, valamint kínai szárazföldön élő barátnője, továbbá a ningpói rendőrség és Saokuan település könyvtárosa. Többen hazugnak nevezték és valamennyien cáfolni igyekeztek Lam egyes állításait. Li Po például azt, hogy ő utalást tett volna arra, hogy korábban akarata ellenére hagyta el Hongkongot. Lam barátnője pedig azt vetette partnere szemére, hogy nem tájékoztatta őt arról, hogy a hongkongi Mighty Current kiadó könyveinek postai terjesztése a kínai szárazföldön törvénybe ütköző cselekmény.

Lam azt állítja, hogy ezekkel a nyilatkozatokkal csak le akarják járatni.

A hét végén Lam egy többezres demonstráció élén vonult a Kínai Népköztársaság összekötő hivatalának hongkongi épülete elé. A tüntetők - az "egy ország két társadalmi rendszer" alapelvre hivatkozva - elsősorban azt követelték, hogy az 1997-ben a Kínai Népköztársasághoz visszacsatolt egykori brit gyarmat polgárai ne lehessenek számon kérhetők a kínai szárazföldi hatóságok által, a hongkongiakat ne lehessen titokban a határ túloldalára "csempészni".

Hua Csung-jin, a kínai külügyminisztérium szóvivője hétfőn kérdésre válaszolva kijelentette, Lam Ving-ki kínai állampolgár, aki a kínai szárazföldön törvénysértést követett el, ezért a hatóságoknak jogukban áll eljárni vele szemben.

Az eltűnt könyvkereskedők közül még nem került elő a Mighty Current társtulajdonosa, a svéd állampolgársággal is rendelkező Kuj Min-haj. Kuj korábban feltűnt a Kínai Központi Televízió (CCTV) egyik műsorában és elmondta, hogy több mint 12 évvel ezelőtti felfüggesztett börtönbüntetésének letöltése elől szökött egykor Hongkongba. Két év börtönt szabtak ki rá, mert ittasan vezetve egy egyetemi hallgató halálát okozta Ningpo városában. Az ítélet része volt, hogy Kuj a kínai szárazföldet nem hagyhatja el.

Hongkongi kollégája, Li Po egy tévés nyilatkozatában azt állította, hogy távolléte alatt tanúként vett részt abban az eljárásban, amelynek gyanúsítottja Kuj Min-haj. Azt mondta, szerinte a Kuj által kiadott könyvek egy része hanyagul összeollózott, helyenként fikciókat tényként beállító tartalommal. Ezek terjesztésében magát is hibásnak mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!