Hörcsik Richárd: Le kell vonni a Brexit tanulságait, nehogy kilépési hullám induljon el

Külföld, 2018.11.19

Le kell vonni az Európai Unióból tervezett brit kilépés, a Brexit tanulságait, nehogy kilépési hullám induljon el az Európai Unióból - hangsúlyozta Hörcsik Richárd, a magyar Országgyűlés Európai ügyek bizottságának elnöke hétfőn Bécsben, a tagországok uniós ügyekkel foglalkozó parlamenti bizottságainak konferenciáján (COSAC).

A magyar parlamenti bizottsági elnök az MTI-nek telefonon elmondta, hogy a vasárnap kezdődött háromnapos konferencián három fő téma van napirenden: az immár lassan féléves, decemberben véget érő osztrák soros EU-elnökség munkájának értékelése, a Brexit és az EU-s parlamenti választások.

Hörcsik Richárd megköszönte, hogy az osztrák elnökség külön figyelmet szentelt a nyugat-balkáni országok Magyarország által támogatott csatlakozása témájának, továbbá, hogy fellépett a hatékony határvédelemért az illegális bevándorlás megakadályozása végett. A magyar bizottsági elnök felszólalásában kifejtette, hogy a schengeni belső határok ellenőrzése tejesen felesleges, helyette a külsőt kell megerősíteni. Hozzátette, hogy erre Magyarország képes EU-támogatás nélkül is.

Nagy-Britannia kilépésével összefüggésben szóvá tette, hogy az EU hétéves költségvetésének kidolgozása szerinte nem igazán sürgető, jobb lenne megvárni a Brexit végét, mert akkor - mint fogalmazott - tisztességesebb tervet lehetne készíteni.

Felszólalásában hiányolta, hogy sem az Európai Bizottság, sem az Európai Parlament részéről nem látott utalást a Brexit tanulságainak levonására, márpedig fontos lenne kielemezni a brit távozás okait, előzményeit, nehogy kilépési folyamat induljon el.

Az Európai Unió jövője szempontjából Hörcsik Richárd döntőnek nevezte, hogy sikerül-e megfékezni és kontrollálni az illegális migrációt, mert ha nem, akkor - mint fogalmazott - veszélybe kerülnek az alakuláskor, 1957-ben rögzített értékek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!