Horvát kormányalakítás - A horvát kijelölt miniszterelnök bemutatta miniszterjelöltjeit

Külföld, 2020.07.20

Andrej Plenkovic kijelölt horvát miniszterelnök hétfői sajtótájékoztatóján bemutatta miniszterjelöltjeit; négy tárcát vontak össze, így húsz helyett jelenleg 16 minisztériuma lesz a zágrábi kormánynak - közölte a horvát sajtó.

A kijelölt miniszterelnök bejelentette, hogy csökkentik a tisztségviselők számát, valamint összevonnak több járást is az országban.

Plenkovic az EU-csúcsról utazott haza, hogy a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) tágabb elnökségét tájékoztassa az új kormány összetételéről, majd megossza azt a nyilvánossággal. A politikus ezt követően visszautazik Brüsszelbe.

Plenkovicot múlt héten, csütörtökön bízta meg kormányalakítással Zoran Milanovic államfő. Az új összetételű parlament szerdán ül össze, és várhatóan már csütörtökön szavaz az új kormány beiktatásáról.

Négy miniszterelnök-helyettes foglal majd helyet a kormányban: Davor Bozinovic belügyminiszter, Zdravko Maric pénzügyminiszter, Tomo Medved veteránügyi miniszter - mindhárman régi-új miniszterek -, és Boris Milosevic szerb kisebbségi képviselő, a Független Szerb Demokratikus Párt (SDSS) tagja, emberi jogokkal foglalkozó tárca nélküli miniszter.

A gazdasági minisztériumot, amelyet összevontak a környezetvédelmi és energetikai tárcával, utóbbi vezetője, Tomislav Coric veszi át. A szintén összevont építésügyi, területtervezési és állami vagyon kezelési minisztérium élére az eddigi gazdasági miniszter, Darko Horvat kerül.

Ivan Malenica korábbi közigazgatási miniszter vezeti majd az egyesített közigazgatási és igazságügyi tárcát, míg az összevont munka- és nyugdíjügyi, valamint a demográfiai, jóléti- és ifjúsági minisztériumot a korábbi munkaügyi miniszter, Josip Aladrovic veszi át.

A védelmi minisztérium élére Mario Banozic, eddigi állami vagyont kezelő miniszter kerül. Nina Obuljen Korzinek vezeti továbbra is a kulturális tárcát, amely kibővül a médiával.

Helyén marad Gordan Grlic-Radman külügyminiszter, Vili Beros egészségügyi miniszter, Marija Vuckovic mezőgazdasági miniszter, valamint Oleg Butkovic tengerészeti, közlekedési és infrastrukturális miniszter.

Új vezetője lesz a turisztikai és sport minisztériumnak, Nikolina Brnjac, továbbá a regionális fejlesztési és európai uniós források felhasználásáért felelős minisztériumnak, Natasa Tramisak és az oktatási minisztériumnak, Radovan Fuchs személyében. Az ezt megelőző kormányban az oktatási, valamint az építésügyi és tervezési tárcát a kisebbik koalíciós partner, a liberális Horvát Néppárt (HNS) vezette. Bár a HNS jelenleg is koalíciós partnere a kormánynak, mivel csak egy képviselői helyet szereztek a parlamentben, nem kapott tárcát.

A július 5-i előrehozott választásokon a HDZ a diaszpóra három képviselőjével együtt 66, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) irányította Restart Koalíció pedig 41 mandátumot szerzett a 151 tagú törvényhozásban. A harmadik helyen a Haza Mozgalom áll 16 mandátummal. Átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt 8 mandátummal a jobboldali Híd Függetlenek Listája (Most), valamint 7 mandátummal a Mozemo! (Képesek Vagyunk Rá!) nevű újbalos-zöld szövetség, a választások meglepetése. Három parlamenti helyre számíthat a Párt Névvel és Vezetéknévvel (Stranka imenom i prezimenom) elnevezésű balközép pártszövetség, egy-egy helyre pedig a HNS és Radimir Cacic Reformisták nevű pártja.

A nemzeti kisebbségeknek garantált nyolc képviselői hely körül hármat a szerb, egyet-egyet a magyar, az olasz, valamint a cseh és szlovák képviselő tölt be, az összes többi nemzetiséget pedig két honatya képviseli majd az új összetételű parlamentben.

Andrej Plenkovic a kormányalakításhoz éppen elegendő, 76 támogatói aláírást gyűjtött össze a 151 fős parlamentben. A kormányt támogatja a HNS a Reformisták és a nyolc kisebbségi képviselő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!