Horvát korrupcióellenes tanács: a parlament még sohasem volt ennyire hiteltelen

Külföld, 2019.01.22

A politikai korrupciót fel kell számolni, mert rendszerszintű korrupcióhoz vezet, a parlament pedig még soha nem volt ennyire hiteltelen, ami miatt az állampolgárok még kisebb arányban mennek majd el szavazni - jelentette ki Zeljko Jovanovic ellenzéki szociáldemokrata képviselő, a horvát korrupcióellenes tanács elnöke kedden Zágrábban.

A politikai korrupció Horvátországban a parlamenti demokráciát veszélyezteti címmel rendezett tanácsülésen Jovanovic kifejtette: a palament azért hiteltelen, mert az aktuális parlamenti többség változása a választók becsapása. Horvátországban 2017-ben kormányválság alakult ki, miután egy évvel a választások után Andrej Plenkovic kormányfő kezdeményezte a kisebbik koalíciós párt, a Híd Függetlenek Listája (Híd) minisztereinek leváltását. A koalíció felbomlásával a parlamenti többség is bizonytalanná vált. A nagyobbik kormányzó párt, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) ezt követően a liberális Horvát Néppárttal (HNS) lépett koalícióra. Amennyiben a kormányfőnek nem sikerült volna az új többség létrehozása, várhatóan néhány hónapon belül előrehozott parlamenti választást írtak volna ki az országban - két év alatt a harmadikat.

A kormányátalakítás óta húsz képviselő váltott frakciót a horvát száborban.

Mislav Bago újságíró, a tanács tagja szerint az ügyészségnek nagy felelőssége van abban, hogy kiderítse, megvásárolták-e ezeket a képviselőket. "Lehetnek jó törvényeink, de ha gerinctelen és laza erkölcsű embereink vannak, semmi sem fog segíteni" - mondta.

A legnagyobb ellenzéki erőt, a Horvát Szociáldemokrata Pártot (SDP) nyolc képviselője hagyta el az elmúlt egy évben. A 151 fős parlamentben a szociáldemokraták 38 mandátummal rendelkeztek, mostanra 30 képviselőjük maradt. A legtöbben, Milan Bandic zágrábi polgármester BM 365 nevű pártjához csatlakoztak, amely, miközben egy mandátumot szerzett a választásokon, jelenleg 11 képviselővel rendelkezik.

Drazen Jelenic legfőbb ügyész elmondta: vizsgálják a képviselők "átigazolásainak" körülményeit. Sajtóhírek szerint néhány képviselő azért csatlakozott Bandic frakciójához, mert az cserébe munkahelyet biztosított valamelyik városi vállalatnál családtagjaik számára.

A HDZ és HNS vezette kormánykoalíciónak a kisebbségi képviselőkkel együtt 77 mandátuma van a parlamentben (egyel több a szükségesnél). Ahhoz, hogy stabilan tudjon működni, szüksége van Bandic frakciójának támogatására is. Cserébe a HDZ a zágrábi városi tanácsban biztosítja a többséget a polgármester számára - írták a lapok.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!