TV műsor

Horvát parancsnoka van a székesfehérvári Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságnak

Külföld, 2020.08.11

Denis Tretinjak lett a székesfehérvári Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság parancsnoka - írta a honvedelem.hu.

A cikk szerint Denis Tretinjak korábban a Horvát Fegyveres Erők Parancsnokságának haderőtervezési főnöke volt.

A horvát vezérőrnagyot kedden Budapesten munkalátogatáson fogadta Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka. Az egyeztetésen a szervezet előtt álló feladatokról és az együttműködés kereteinek meghatározásáról volt szó.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter 2019-ben jelentette be, hogy székesfehérvári központtal alakul meg a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (Headquarters Multinational Division - Centre; HQ MND-C), amelynek feladata a térség stabilitásának megőrzése lesz, illetve konfliktus esetén irányítja a műveleti tevékenységet. Horvátország és Magyarország a két "keretnemzet", amelyekhez a jövőben további NATO-országok is csatlakoznak.

A terv a megvalósítás szakaszába lépett. A parancsnokság horvát kontingensének első kilenc katonája - köztük Denis Tretinjak parancsnok - augusztus elején Székesfehérvárra érkezett.

A HQ MND-C így már nemzetközi katonai szervezetként folyatja tevékenységét, hogy majd elérje a NATO teljes műveleti képességet. A horvát kontingens további hat katonája augusztus közepén érkezik Magyarországra - írta a honvedelem.hu.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!