Horvát politikus: a HDZ a kompromisszumos megoldást támogatta a Fidesz felfüggesztésével kapcsolatban

Külföld, 2019.03.20

Voltak olyan európai néppárti (EPP) tagok, amelyek azt akarták, hogy a Fideszt zárják ki az EPP-ből, de a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ)  kezdettől fogva arra törekedett, hogy kompromisszumos megoldás szülessen -nyilatkozta Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a HDZ külpolitikai titkára szerdán Brüsszelben a horvát közszolgálati televíziónak (HRT).

Kiemelte: az Európai Néppártban és az Európai Unióban (EU) hagyománya van a kompromisszum keresésének, egy ilyen nagy szervezet csak kompromisszumos megoldásokkal haladhat előre.

Mint mondta: számos megbeszélés előzte meg a szerdai ülést, amelyben Andrej Plenkovic horvát kormányfőnek, a párt elnökének fontos szerepe volt.

A HDZ az az álláspontja, hogy két hónappal az európai parlamenti választások előtt az Európai Néppártnak egységet kell mutatnia. Ezért támogatta azt a kezdeményezést, hogy egy háromtagú bizottság jöjjön létre, amely jelentést tesz le, és az alapján el lehet majd dönteni, hogy mi lesz hosszabb távon a néppárt, illetve a néppárt és a Fidesz kapcsolatának a jövője. Vizsgálni fogja, hogy a Fidesz teljesíti-e azokat a feltételeket, amelyeket Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje állított vele szemben - hangsúlyozta.

Emlékeztetett, hogy őszre Zágrábban tartja a EPP kongresszusát, és reményének adott hangot, hogy azon nem csak az EPP győzelmét ünnepelni majd, az európai parlamenti választásokon elért eredményéért, hanem a néppárt új egységét is.

Újságírói kérdésre válaszolva, hogy figyelmeztetés-e ez azoknak a kereszténydemokrata pártoknak, amelyek populista politikát folytatnak, Bozinovic azt válaszolta: annak ellenére, milyen kihívásokkal kellett szembenéznie az EU-nak és az EPP-nek, egy olyan európai szellem győzedelmeskedett a párbeszédben és megoldások keresésében, amely mindenki számára elfogadható. "Ezt fogjuk a jövőben is tenni, és a párt ezt teszi megalakulása óta" - szögezte le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!