Horvátország támogatja a koszovói biztonsági erők hadsereggé alakítását

Külföld, 2021.04.30

Horvátország támogatja a koszovói biztonsági erők hadsereggé alakítását - jelentette ki Mario Banozic horvát védelmi miniszter pénteken Zágrábban, Armend Mehaj koszovói védelmi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető kiemelte: a horvát hadsereg nagyon jól együttműködik a koszovói biztonsági erőkkel, átadja nekik tapasztalatait és ismereteit.

"Ez az együttműködés összeköti országainkat politikai, katonai és gazdasági értelemben" - hangsúlyozta Banozic, hozzátéve, hogy a két minisztérium hamarosan új egyetértési nyilatkozatot is aláír.

Jelezte: eddig a koszovói biztonsági erők hatvan tagja kapott továbbképzést Horvátországban, és Zágráb két helikopterrel és 34 katonával vesz részt a NATO vezette koszovói békefenntartó műveletben (KFOR).

Mehaj Horvátországot regionális szövetségesének nevezte, és megköszönte támogatását. Hozzátette: Koszovó leendő pártfogójaként tekint Horvátországra a NATO-tagsághoz vezető úton.

A koszovói parlament 2018. december 14-én fogadta el azokat a törvénymódosításokat, amelyek lehetővé teszik a biztonsági erők hadsereggé alakítását. A folyamat a tervek szerint mintegy tíz évet vesz igénybe.

Belgrád bírálta a koszovói lépést, mert az 1998-1999-es koszovói válság lezárását követően, 1999-ben az ENSZ Biztonsági Tanácsa az 1244-es számú határozatában mondta ki, hogy az akkor még Jugoszlávia részének számító Koszovóban kizárólag nemzetközi békefenntartó haderő tartózkodhat.

A túlnyomó többségében albánok lakta tartomány, melyet a szerbek vallásuk és kultúrájuk bölcsőjének tekintenek, 2008-ban kiáltotta ki egyoldalúan függetlenségét Szerbiától, de ezt Belgrád azóta sem ismeri el. Koszovónak jelenleg nincs önálló hadserege.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!