Horvátországban a parlamenti többség előrehozná a választásokat

Külföld, 2020.05.14

Horvátországban a parlamenti többséget alkotó pártok úgy döntöttek, hogy hétfőn javasolni fogják a parlament feloszlatását és előrehozott választások kiírását - tájékoztatta Andrej Plenkovic miniszterelnök csütörtökön a sajtót a kormánykoalíciós pártokkal folytatott egyeztetéseket követően.

A kormány mandátuma az eredeti menetrend szerint október 14-én járna le, az alkotmány szerint a választásokat december végéig kellene megtartani. Ezt hozná előre a parlamenti többség júniusra vagy júliusra.

A jobboldali kormányfő kiemelte: a kabinet megvalósította a választási programjában foglalt összes kulcsfontosságú célkitűzését.

"Úgy gondoljuk, miután megmutattuk, hogy kezelni tudtuk a világjárványt, ebben a pillanatban egy új összetételű parlamentnek és egy új kormánynak Horvátország gazdaságának helyreállítására kell összpontosítania" - hangsúlyozta.

Úgy értékelte: a pillanat megfelelő, a járványügyi helyzet jó, az állampolgárok felelősségteljes viselkedése mellett pedig képesek lesznek megtartani a parlamenti választásokat.

Az alkotmány szerint a parlament feloszlatásától kezdve legalább harminc és legfeljebb hatvan napnak kell eltelnie az új választások kiírásáig.

A választások pontos időpontját Zoran Milanovic horvát államfő határozza meg. Erre négy hétvége áll a rendelkezésére: június 21. és 28., valamint július 5. és 12.

A horvát lapok már korábban írtak arról, hogy előrébb hozhatják a választások időpontját, de hivatalos bejelentés eddig erről nem született.

Horvátországban 2016. szeptember 11-én rendeztek előrehozott parlamenti választásokat, amelyet a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nyert meg, de minthogy egyedül nem tudott kormányt alakítani, ismét a Híd Függetlenek Listájával (Híd) lépett koalícióra. Az Andrej Plenkovic kormányfő vezette jelenlegi konzervatív-liberális koalíciós kormánynak 2017 júniusában szavazott bizalmat a horvát parlament, miután a HDZ megszakította az együttműködést a Híddal, és koalícióra lépett a Horvát Néppárttal (HNS). Ha a kormányfő nem tudott volna parlamenti többséget létrehozni, várhatóan néhány hónapon belül újból előrehozott parlamenti választást írtak volna ki az országban - két év alatt a harmadikat.

A kormánykoalíciót, mely 79 szavazattal rendelkezik a 151 fős parlamentben, támogatja még a nyolc kisebbségi képviselő, valamint Milan Bandic zágrábi polgármester BM 365 nevű pártja és néhány kisebb párt képviselője is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!