Hőség - Franciaország egész területén 40 fok körüli a hőmérséklet

Külföld, 2019.07.24

Franciaország egész területére kiterjedt a kánikula szerdán, szinte mindenhol 40 fok közelébe emelkedett a hőmérők higanyszála, s csütörtökre további felmelegedést jeleznek előre a meteorológusok.

Egy hónapon belül ez a második erős hőhullám az országban, és ezúttal szinte az egész ország területét érinti: a 100 megyéből nyolcvanban rendelt el narancsszínű hőségriasztást a Meteo France, amire még soha nem volt példa. Egyedül Bretagne nyugati végében és a Földközi-tenger partján hűvösebb valamelyest a levegő.

Kedden több nagyvárosban is megdőltek a helyi rekordok: Bordeaux-ban 42,2 fokot, Brive-ben 42,1 fokot mértek, s a Météo France hasonló, 36 és 42 fok közötti maximum hőmérsékletet jelez előre szerdán országszerte.

A hőhullám csúcspontja csütörtökre várható, amikor is az ország északkeleti részén is 40 foknál melegebb lehet, egyes helyeken akár 43 fok is. Párizsban megdőlhet a 40,4 fokos melegrekord, amit 1947. július 28-án mértek. Csütörtökre a fővárosban 42 fokot jelez előre a Météo France.

Június végén csaknem egy hétig tartó kánikula volt Franciaországban: az intenzitása és kora nyári időpontja miatt rendkívüli hőhullám egy napján egyszerre több francia településen mértek az előző hőségrekordnál sokkal magasabb hőmérsékletet, s megdőlt a hőség abszolút rekordja is: június 28-án 46 Celsius-fokot mértek az Hérault megyei Vérargues faluban.

Az egyre gyakoribb és a szakemberek szerint rendszeressé váló hőhullámok miatt a francia hatóságok számos elővigyázatossági intézkedést hoztak.

A kánikulát a felszínközeli ózon koncentrációjának megemelkedése kíséri, ezért Párizsban, Lille-ben, Lyonban és Annecy-ban kitiltották a leginkább szennyező gépjárműveket, a helyi lakosoknak pedig a hőhullám idejére ingyenessé tették a parkolást. Az uszodák sok helyen este 10 óráig, máshol éjfélig tartanak nyitva, és a közparkokat sem zárják le éjszakára, bárki ott töltheti az éjszakát.

A mezőgazdaságot sújtó szárazság miatt a kormány előrehozta a termelőknek szánt uniós támogatások átutalását, ami egymilliárd eurós azonnali terhet jelent az államkincstárnak.

A kánikula miatt jelentősen megemelkedett a lakossági áramfogyasztás a héten, de a szolgáltatók szerint a termelés elegendő, mindent igényt ki tudnak elégíteni. Az elektromos közműcég, az EDF viszont bejelentette, hogy a golfechi atomerőmű két reaktorát átmenetileg leállították a kánikula miatt, környezetvédelmi okokból. A termelés várhatóan július 30-án indulhat újra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!