Hosszan tartó heves esőzés sújtja Németország több térségét

Külföld, 2021.07.14

Károkat és közlekedési fennakadásokat okoz Németország több térségében a hosszan tartó heves esőzés, amelyre másfél évtizede nem volt példa a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádió szerdai összeállítása szerint.

A Bernd nevű ciklon Németország területének több mint 50 százalékát fedte be vastag felhőtakaróval. A fronttal járó viharok különösen Szászországban és Bajorország egyes részein okoztak áradásokat.

A szászországi Jöhstadtban elsodort egy embert egy megáradt patak, a férfi eltűnt a villámárvízben.

A bajorországi Hof járásban katasztrófahelyzetet hirdettek. Több családnak el kellett hagynia elárasztott házát.

Az észak-rajna-vesztfáliai Hagenben szerdára virradóra több száz segélyhívás érkezett a tűzoltósághoz. Ott a lejtőkön lecsúszott sártömegek egyes utakat még a mentőalakulatok számára is járhatatlanná tettek. Mannheimben és környékén fák dőltek ki, és számos utcát elöntött a víz.

A szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) előrejelzése szerint az időjárási helyzet várhatóan a hét végéig alig változik. A következő napokban főleg az ország nyugati és délnyugati részén hullhat rövid idő alatt nagy mennyiségű - akár 70-120 milliméter - csapadék.

A szolgálat pincék és utcák elöntésére, patakok és folyók magas vízállására, földcsuszamlásokra és helyenként villámcsapás okozta károkra figyelmeztette Észak-Rajna-Vesztfália, Rajna-vidék-Pfalz és Saar-vidék tartomány lakosságát. A legnehezebb időszak szerda este kezdődhet és csütörtök estig tarthat.

A meleg és nedves levegőt szállító ciklon lassan mozog, tartósan Németország felett kering. Ez a heves esőzéssel járó stabil időjárási helyzet meglehetősen ritka, az utóbbi 15 évben nem fordult elő - emelte ki Bernd Mehlig, az észak-rajna-vesztfáliai környezetvédelmi hivatal vezetője.

Egyelőre nem lehet pontosan megállapítani, hogy az éghajlatváltozás váltja-e ki a jelenséget. Ugyanakkor az úgynevezett csapadékeseményeket húsz éve rögzítő radarhálózati rendszer adatai alapján egyértelmű trend a sok csapadékkal járó nyári zivatarok gyakoriságának növekedése - mondta a Deutschlandfunk összeállítása szerint Andreas Friedrich, a DWD szóvivője.

Más szakértők is azt feltételezik, hogy az éghajlatváltozás miatt a kiterjedt magas-, illetve alacsony nyomású légköri képződmények nyáron hosszabb ideig maradnak Európa felett. Ez egyes régiókban tartós szárazsághoz és hőhullámokhoz, máshol gyakori kiadós esőhöz vezethet. A jelenség oka valószínűleg az Északi-sark jegének olvadása, amelynek hatására átalakul a németországi időjárást is nagyban meghatározó úgynevezett poláris futóáramlat, a sarkvidék körül a légkör magasabb tartományaiban uralkodó légmozgásrendszer.

Azonban a bőséges esőnek kedvező hatásai is vannak: erdészeti szakértők szerint a Németország felszínének nagyjából egyharmadát borító erdők minden csepp víznek nagy hasznát veszik, mert még mindig nem heverték ki a 2018-as rendkívüli szárazságot - emelte ki a Deutschlandfunk.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!