HRW: a kínai hatóságok arcfelismerő és adatelemző technológiákat használnak Hszincsiangban

Külföld, 2019.05.02

Arcfelismerő technológiák és adatelemző mobilalkalmazások is megtalálhatóak a kínai hatóságok eszköztárában, amellyel Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület lakosságát megfigyelik - írta legújabb jelentésében a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet.

A kínai hatóságok megfigyelőállamot építenek, hogy követhessék a hszincsiangi lakosság minden lépését - figyelmeztetett Sophie Richardson, a HRW Kínával foglalkozó részlegének vezetője szerdán.

A jogvédő szervezet beszámolt róla, hogy sikerült megszereznie egy kínai hatósági mobilalkalmazás másolatát, amely a tömeges megfigyelések és a muszlim vallású ujgurok önkényes bebörtönzésének egyik sarokköve.

Emberi jogi szervezetek korábban többször beszámoltak róla, hogy az utóbbi években szigorú rendőri megfigyelés alá vonták a Kína északnyugati részén található, lázongó ujgur régiót, és a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen élő kisebbségek nagyjából egymillió tagját tartják fogva átnevelő táborokban. Ezeket a vádakat a pekingi kormány visszautasítja, és azt állítja, hogy a szélsőségesség elleni küzdelem jegyében van szükség a szigorú biztonsági intézkedésekre, amelyek nem irányulnak célzottan egyetlen etnikai csoport ellen sem.

A HRW legfrissebb jelentésében rámutatott, hogy kínai rendőrségi és kormányzati tisztségviselők egy mobilalkalmazás segítségével egy gombnyomással szinte mindent megtudhatnak a Hszincsiangban élőkről, legyen szó vallási szokásaikról, politikai irányultságukról, foglalkozásukról, telefonszámukról, autójukról vagy vércsoportjukról.

A hatalmas, integrált közös műveletek felületének (IJOP) nevezett központi adatbázist a rendőri ellenőrzések során felvett információk, a biztonsági kamerák felvételei és wifi-felderítő programok segítségével a mobiltelefonokból kiolvasott adatok táplálják.

Az IJOP hatósági mobiltelefonos alkalmazásában megjelölhetőek a különféle gyanús tevékenységek, például az, ha az adatbázisban szereplő személy felhagyott a mobiltelefon-használattal, nem a saját autójába tankolt, a hátsó ajtón szokta elhagyni otthonát, nem barátkozik a szomszédokkal, mecseteknek gyűjtött adományt, vagy szokatlan mennyiségű áramot fogyasztott az elmúlt időszakban - számolt be a HRW.

"Gyanús lehet az is, ha valaki Vibert, Whatsappot vagy Telegramot használ" - tette hozzá Sophie Richardson.

Az applikáció az összegzést követően megjelöli a gyanús személyeket, és értesíti a legközelebbi hatóságokat, amelyek kötelesek vizsgálatot indítani. Többen kerültek már átnevelő táborba homályos, mondvacsinált indokkal az alkalmazás alapján - mutatott rá Richardson.

A szakértő felszólította a kínai kormányt, hogy hagyjon fel a teljesen törvényes tevékenységek üldözésével és az elnyomással, és számolja fel a megfigyelőállamot.

A HRW azt követelte a pekingi kormánytól, hogy azonnal törölje az IJOP adatbázist, és szankciók kivetésére, illetve a probléma kivizsgálására kérte a nemzetközi közösséget.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!