Hszi Csin-ping új könyve szerint a kommunista vezetés megkérdőjelezhetetlen Kínában

Külföld, 2016.04.05

Hszi Csin-ping kínai elnök-pártfőtitkár kizárólag a hitelét megerősített Kínai Kommunista Párt (KKP) vezetésével képzeli el az ország reformját, amely Kína felemelkedését, egyben világhatalommá válását szolgálja - egyebek közt erről árulkodik Hszi új könyve, az állampárt vezetésének stratégiai elveit is tartalmazó elnöki beszédek bővített változatban frissen kiadott gyűjteménye.

Az első változatban 2014-ben megjelent, Kína kormányzása című könyv a kínai nyitás és reform kezdete, vagyis az 1970-es évek vége óta a legnagyobb példányszámban elkelt kiadvány, amely kínai vezető tollából származik. Megtalálható az Amazon nemzetközi könyváruházban, és elektronikus formában is forgalmazzák.

Tavalyi hivatalos adatok szerint 100 országban, illetve területen több mint 5,2 millió kelt el belőle, s már akkor több mint félmilliót adtak el külföldön.

Mostani frissítését úgy mutatták be, mint amelyben a szerző 16 témakör köré csoportosítva fejti ki a KKP új kormányzási elméleteit, elképzeléseit és stratégiáit. Hszi azt igyekszik elmagyarázni benne, hogy mit ért Kína politikai vezetése, illetve ő maga például "a nemzeti megújhodás kínai álmán", mit jelent a kínai sajátosságokkal rendelkező szocializmus, mit fed a "mérsékelten virágzó társadalom átfogó stratégiájának programja" vagy a reform sokat hangoztatott elmélyítése, illetve "a jogállamiság előmozdítása".

Hszi Csin-ping könyvét eddig már számos nyelvre lefordították, angolul, franciául, oroszul, arabul, spanyolul, portugálul, németül és japánul is hozzáférhető. Tavaly koreai és vietnami nyelven is olvashatóvá vált. Legutóbb a cseh parlamenti képviselők kaptak belőle egy-egy példányt Hszi múlt heti prágai látogatása alkalmával. Az állami média szerint szeptembertől cseh nyelven is kapható lesz, és a magyar nyelvű változat is készülőben van.

A borítón az elnök portréjával kiadott könyvet bemutatták a londoni és a New York-i könyvváráson is. Nagy feltűnést keltett, amikor a Facebook-alapító Mark Zuckerberg nagy nyilvánosság előtt az asztalára tette, s megjegyezte, munkatársainak is vásárolt belőle, hogy jobban megértsék a kínai politikai rendszert.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!