Huawei-ügy - Az amerikai és a kanadai külügyminszter egyetértett abban, hogy nem szabad átpolitizálni az ügyet

Külföld, 2018.12.14

Mike Pompeo amerikai és Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter pénteki washingtoni tárgyalásain egyetértett abban, hogy nem szabad átpolitizálni a Huawei-ügyet.

Chrystia Freeland szerint a kínai óriásvállalat pénzügyi igazgatója, Meng Van-csou amerikai kérésre történt kanadai letartóztatása nem politikai hátterű döntés volt, és Kanada továbbra is politikamentesen kezeli az ügyet.

A kanadai diplomácia vezetője hangsúlyozta: a legfontosabb a törvényesség biztosítása, illetve az, hogy tiszteletben tartsák Meng Van-csou jogát a tisztességes perhez Kanadában, és ezt a kanadai hatóságok tisztességgel meg is teszik.

Mike Pompeo - egyetértve kanadai kollégája álláspontjával - elfogadhatatlannak nevezte, hogy Kínában Meng Van-csou letartóztatása után két kanadai állampolgárt vettek őrizetbe és tartanak fogva. Pompeo az azonnali szabadon bocsátásukat követelte. A tárcavezető "törvénytelennek" nevezte a kanadaiak fogva tartását és - mint fogalmazott - "a világon mindenütt megfelelő bánásmódban kell részesíteni más nemzetek állampolgárait".

Az amerikai-kanadai tárgyalásokról szóló első amerikai kommentárok megjegyzik: az amerikai kormányzat most reagált először a kanadai állampolgárok letartóztatására.

Meng Van-csout, a kínai Huawei nagyvállalat pénzügyi igazgatóját december 1-jén tartóztatták le, miközben egy Hongkongból érkező repülőgépről átszállt a kanadai Vancouverban. Az Egyesült Államok ügyészsége szerint Meng a Skycom nevű hongkongi fedőcégen keresztül Iránnal üzletelt 2009 és 2014 között, és ezzel megsértette a Washington, illetve Brüsszel által elrendelt Irán-ellenes szankciókat.

Az Egyesült Államok az igazgató kiadatását követeli. Óvadék ellenében történt szabadlábra helyezéséről kedden döntött az ügyben illetékes vancouveri bíróság.

Ottawa már szerdán leszögezte, hogy az ügyben nem volt politikai befolyásolás, és a kanadai tisztségviselőknek nem volt más választásuk, mint a kanadai-amerikai kiadatási egyezmény értelmében letartóztatni Menget az Egyesült Államok kérésére.

Donald Trump amerikai elnök a héten Reuters brit hírügynökségnek adott interjújában jelezte: hajlandó lenne beavatkozni Meng érdekében, amennyiben az az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekét szolgálná, vagy segítene kereskedelmi megállapodásra jutni Kínával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!