Illegális bevándorlás - A bizottság az unió külső határainak fokozott védelmét javasolja

Külföld, 2020.09.23

Az Európai Bizottság az unió külső határainak fokozott védelmét javasolja a jogi keret módosításával, valamint az Európai Határ- és Parti Őrség (Frontex) szerepének növelésével - jelentette be az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos Brüsszelben, a bizottság új migrációs és menekültügyi paktumjavaslatának bemutatásakor szerdán.

Margarítisz Szkínász kifejtette: a bizottsági megközelítés a hatékonyabb és gyorsabb, a tagállamok között összekapcsolt menekültügyi eljárásra összpontosít.

Magában foglalja az egyes belépéseket megelőző átvilágítást, valamint kiterjed az unió külső határait engedély nélkül átlépő, vagy a tengereken végzett kutatási és mentési művelet után partra szállítottak azonosítására. Az egészségügyi és biztonsági ellenőrzés eredményét, az ujjlenyomatvételt az Eurodac nevű közös adatbázisban rögzítik. Az eljárás lehetővé teszi a gyors döntést az uniós tartózkodás engedélyezéséről, vagy megtagadásáról - közölte.

Ylva Johansson belügyi biztos közölte: az uniós bizottság az illegális migráció felszámolását célzó erőfeszítések támogatását, az unióba igyekvők számára jogszerű csatornák megteremtését szorgalmazza.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!