Illegális bevándorlás - A tavalyi csökkenés után idén ismét többen próbáltak embercsempészek segítségével Ausztriába jutni

Külföld, 2019.08.23

2018-ban a megelőző évhez képest kevesebben próbáltak meg embercsempészek segítségével Ausztriába jutni egy frissen bemutatott, a tavalyi adatok alapján összeállított jelentés szerint; az idén azonban ismét nőtt a számuk.

Az osztrák szövetségi bűnügyi rendőrség (Bundeskriminalamt) szerint az illegális migráció leküzdése továbbra is nagy kihívást jelent.

Gerald Tatzgern, a embercsempészettel és emberkereskedelemmel foglalkozó osztály vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy míg tavaly az azt megelőző évhez képest 23,5 százalékkal kevesebben, 21 236-an próbáltak meg embercsempészek segítségével eljutni Ausztriába, idén ismét nőtt ez a szám. A migránsok a komoly kockázatoktól sem riadtak vissza, többen konténerekben és tehergépkocsikban rejtőztek el.

Tavaly az embercsempészek új útvonalakon próbáltak meg embereket eljuttatni Európába; ezek nem érintették Ausztriát, részben ezzel magyarázható a visszaesés. Ausztria már nem tartozik az öt legkedveltebb célország közé, de az okok közé tartozik az is, hogy Szíriában egyre csökkent a harcok száma, Törökország pedig csatlakozott az EU migrációs paktumához.

Míg 2017-ben 8994, addig tavaly 2843 migránst fogtak el, akik embercsempészek segítségével jutottak el Ausztriába; ez 68,4 százalékos visszaesés.

Embercsempészek segítségével a legtöbben Afganisztánból (443), Iránból (317), Szíriából (303), Irakból (236) és Nigériából (202n) érkeztek.

Voltak olyanok is, akik embercsempészek segítsége nélkül érkeztek az országba. A legtöbben Olaszországból (5170), Magyarország irányából (1648) és Németország felől (1431 ) próbálkoztak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!