Illegális bevándorlás - Avramopulosz a máltai egyezség támogatására szólította fel az EU-tagállamokat

Külföld, 2019.10.08

A Földközi-tengeren felvett bevándorlók elosztására vonatkozó máltai megállapodás támogatására szólította fel Dimitrisz Avramopulosz migrációügyi biztos kedden az Európai Unió tagországait.

A görög uniós biztos leszögezte, hogy a belügyminiszterek keddi luxembourgi tanácsülése lehetőséget nyújt az EU minden állama számára, hogy nagyobb felelősséget, nagyobb szolidaritást mutasson.

Kiemelte, eseti megoldások helyett állandó rendszerre van szükség, hogy az olasz és a máltai partokra tartó hajóknak ne kelljen heteket a tengeren vesztegelniük, amíg megkapják a kikötési engedélyt.

A találkozón informális napirendi pontként szó lesz a Franciaország, Málta, Németország és Olaszország által egyelőre csak hat hónapra aláírt egyezmény esetleges kiterjesztéséről. Nem tudni még, hogy hány ország vállal majd részt az ideiglenes elosztási mechanizmusban, de uniós források szerint erről most nem is várható döntés.

Horst Seehofer német belügyminiszter arról számolt be, hogy a tervezet támogatására fogja kérni a kollégáit, és rámutatott, hogy az életmentés a bírálók érveivel szemben nem számít ösztönző tényezőnek az Európába irányuló migrációt illetően, nem fejt ki úgynevezett szívó hatást.

A tárcavezető a témát övező diskurzust "szégyenteljesnek" nevezte, minthogy még országának, amely minden alkalommal fogadott be kimentett menedékkérőket, is csak 225 embert kellett átvennie ilyen módon az elmúlt 14 hónapban. "Tényleg nem lehet azt mondani, hogy óriási kihívásról lenne szó" - fogalmazott.

A Politico című brüsszeli hírportál értesülései szerint Bulgária, Ciprus és Görögország az ülésen arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a kelet-mediterrán útvonalra nem fordít kellő figyelmet az Európai Unió, annak ellenére sem, hogy a legtöbb menedékkérőt ismét itt regisztrálják, ráadásul emelkedő trend figyelhető meg.

A három ország olyan elosztási mechanizmus elfogadását sürgeti, amely enyhítené a nyomást a túlterhelt migrációs frontországok mindegyikén, és nem csak Máltán és Olaszországon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!