Illegális bevándorlás - Az Egyesült Államokban megoldott a határőrizet az illetékes miniszter szerint

Külföld, 2022.11.15

Az amerikai belbiztonsági miniszter szerint az Egyesült Államok déli határán megoldott a határőrizet, Alejandro Mayorkas erről a washingtoni képviselőház belbiztonsági bizottsága előtt beszélt keddi meghallgatásán.

A miniszter egy képviselői kérdésre azzal válaszolt, hogy a határ zárva, és "nap, mint nap azon dolgoznak, hogy az őrizetét tovább erősítsék".

A meghallgatáson a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója a miniszterrel ellentétben a határbiztonságra vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy a déli határon jelentős bűnügyi fenyegetéssel kell szembenézni, ami konkrétan fegyvert, kábítószert, pénzt és erőszakot jelent. "Azt látjuk, hogy nemzetközi szervezett bűnözői csoportok ideküldik a kábítószert, amelyet helyi bandák segítségével terítenek, ez pedig része az erőszakos bűnözéssel kapcsolatos válságnak" - fogalmazott a Christopher Wray. Példaként egy hatósági intézkedést emelt ki, amelynek során a közelmúltban Phoenix városában egyetlen járműben annyi fentaniltartalmú kábítószert foglaltak le, amennyi elegendő lett volna Pennsylvania állam teljes lakosságának kiirtásához.

A kongresszusi meghallgatást megelőzően republikánus képviselők Alejandro Mayorkas lemondását követelték, mert szerintük felelős a déli határon kialakult helyzetért. Ez számokban azt jelenti, hogy 2021 októbere és 2022 szeptembere között, vagyis a 2022-es pénzügyi évben rekordmennyiségű, 2,4 millió illegális határátlépést észleltek a határvédelmi hatóságok.

Ted Cruz texasi szenátor a Fox Digitalnak hétfőn azt mondta, hogy a határválság ügyében az elszámoltatás Mayorkas miniszterrel kezdődik, a Biden-kormány pedig csak bűnbakot talált a határvédelem igazgatójában, aki miniszteri felszólítás után adta be lemondását.

Chris Magnus, a vám- és határőrség vezetője többszöri felszólítás után, szombaton jelentette be lemondását. A rendvédelmi vezető először visszautasította a távozására vonatkozó kormányzati felszólításokat azzal érvelve, hogy ő pontosan azt a munkát végzi, amire felkérést kapott, vagyis, hogy átszervezze a határvédelmet.

A közelmúltban, november elején, a Fox News nyilvánosságra hozott egy feszült hangulatú januári találkozóról szóló elektronikus levélváltást, amelyből az derült ki, hogy a belbiztonsági minisztérium tisztségviselőinek részvételével zajló egyik megbeszélésen azt hozták a tárcavezető Alejandro Mayorkas tudomására, hogy határvédelmi politikája nem működik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!