Illegális bevándorlás - Az EU cselekvési tervet javasol a migrációs kihívások kezelésére a közép-mediterrán térségben

Külföld, 2022.11.21

Az Európai Bizottság hétfőn cselekvési tervet mutatott be a közép-mediterrán térségben tapasztalható migrációs kihívások kezelésére.

Múlt héten, az unió soros cseh elnöksége az EU-tagállamok belügyminisztereinek rendkívüli tanácskozását javasolta péntekre, miután a közép-mediterrán útvonalon érkező illegális migránsok száma idén a tavalyi adatokhoz képest 50 százalékkal nőtt, ebben az évben mintegy 90 ezer migráns érkezett ezen az útvonalon. A belügyi tanács egyeztetése előtt a bizottság 20 intézkedésből álló cselekvési tervet terjesztett elő, amelynek célja az illegális és nem biztonságos migráció csökkentése, a keresés és mentés területén felmerülő kihívásokra való megoldás, valamint a tagállamok közötti szolidaritás megerősítése - közölte a brüsszeli testület.

Első lépésként az EU megerősítené Tunézia, Egyiptom és Líbia kapacitásait a jobb határigazgatás és a migráció kezelése érdekében, fokozná a migránscsempészet elleni küzdelmet, továbbá felgyorsítaná a partnerállamokkal kötött megállapodásaikat a legális migráció előmozdítása érdekében.

A cselekvési terv intézkedéseket javasol a tagállamok és a közép-mediterrán térségben a keresési és mentési tevékenységekben részt vevő valamennyi szereplő közötti együttműködés megerősítésére. Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex), az érintett tagállamokkal együtt értékelni fogja a Földközi-tenger középső részén kialakult helyzetet. Az Európai Bizottság terve továbbá a tengeren érkező személyeket fogadó tagállamok gyors támogatását és az áthelyezési műveletek felgyorsítását szorgalmazza.

Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos, a cselekvési tervet bemutató sajtótájékoztatón elmondta: jelenleg nagy csoportokban érkeznek olyan migránsok - főként Egyiptomból, Burundiból, Tunéziából és Indiából - akik nem szorulnak nemzetközi védelemre, hanem gazdasági okokból vándorolnak Európába. Hozzátette: ettől függetlenül, az Európai munkaerő-piacnak szüksége van a legális bevándorlókra.

Johansson szerint egyre sürgetőbb szükség van arra, hogy a bizottság által 2020-ban javasolt migrációs és menekültügyi csomagot, amely fenntartható európai megoldásokat kínál a migráció kezelésére, még az idei jogalkotási ciklusban elfogadják az EU-tagállamok.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!