Illegális bevándorlás - Az Európai Bizottság újabb pénzügyi támogatást ad Boszniának a migráció kezelésére

Külföld, 2018.08.10

Az Európai Bizottság 6 millió euró támogatást nyújt Bosznia-Hercegovinának a migráció kezelésére - jelentette pénteken az N1 boszniai hírcsatorna az EU szarajevói képviseletére hivatkozva.

Az újabb támogatás a migránsok regisztrációját, tájékoztatását, ellátását, valamint a határok védelmének erősítését és az embercsempészek elleni fellépést szolgálja. Brüsszel júniusban már 1,5 millió euró támogatást nyújtott Szarajevónak a migránsok középtávú ellátására.

Az év eleje óta a boszniai hatóságok hivatalos adatai szerint több mint tízezer illegális migráns érkezett Bosznia-Hercegovinába. Jelenleg 4-5 ezren tartózkodhatnak az országban.

Bosznia nem képes ellátni a migránsokat. Hónapok óta nem született megállapodás egy menekültközpont létrehozásáról a horvát határ melletti Bihac környékén, ahol a legtöbb migráns torlódott fel. A Közel-Keletről érkezett bevándorlók parkokban és romos épületekben vertek tábort. Mielőbb el akarják hagyni az országot, és Nyugat-Európába akarnak továbbmenni.

Egy másik befogadóközpontot egy Szarajevótól nem messze fekvő volt kaszárnyában hoznának létre. Erről a bosznia-hercegovinai központi kormány döntött korábban, ám a tábor berendezésére eddig nem volt pénz. Az Európa Tanács Fejlesztési Bankja (CEB) júliusban egymillió euró vissza nem térítendő támogatást biztosított az épület felújítására. Idetartozik, hogy Csehország három nappal ezelőtt egymillió euró támogatást adott Bosznia-Hercegovinának az illegális migráció megfékezésére. Ebből az összegből a határőrségnek vásárolnak felszerelést - hőkamerákat, drónokat és a kamionok ellenőrzésére szolgáló, az emberi szervezet által kilélegzett szén-dioxidot mérő készülékeket - a boszniai-szerb és a boszniai-montenegrói határ megerősítésére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!