Illegális bevándorlás - Borrell: az Európai Uniónak ki kell alakítania a jogszerű migrációs beáramlás csatornáit

Külföld, 2021.03.15

Az Európai Uniónak biztonságos, méltányos, szabályozott és jogszerű migráció kialakításán kell dolgoznia a migráció kiinduló és tranzitországaival közösen annak érdekében, hogy megteremtse az Európába jutásnak az életet nem veszélyeztető csatornáit - jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn.

Josep Borrell az uniós tagországok kül- és belügyminisztereinek közösen tartott tanácsülését követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, az uniónak el kell érnie, hogy a migráció területén együttműködő partnerországok visszafogadják azokat az állampolgáraikat, akik illegálisan tartózkodnak az Európai Unió területén.

Az unióban jogosulatlanul tartózkodó illegális bevándorlók visszaküldését és befogadását a migráció kiinduló és tranzitországokkal ápolt együttműködés központi elemévé kell tenni - hangsúlyozta. Szavai szerint a visszaküldést hátráltató akadályok közül sokat az Európai Unió területén belül kell elhárítani, azonban e tekintetben érdekelté kell tenni a partnerországokat is.

A mindkét fél számára előnyös együttműködés érdekében az uniónak többet kell fordítania partnerei gazdaságának fejlesztésére, a hosszan tartó stabilitás megteremtésére, hogy kiszámítható jövőt teremthessenek a helyben maradók számára - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Ylva Johansson uniós belügyi biztos a sajtóértekezleten kijelentette, a migráció "normális dolog", ami mindig is jelen volt Európában. Azt hangoztatta, hogy a migrációt az Európai Uniónak kezelnie kell. Mivel azonban erre egyedül képtelen, hosszan tartó eredményt csak a partnerországokkal ápolt együttműködés erősítése által elérhet el.

Elmonda, az Európai Bizottság listát készített, hogy a migráció kezelésében értintett partnerországok milyen mértékben működnek együtt az unióval saját állampolgáraik visszafogadásában. A listán szereplő 39 országgal összefüggésben azt közölte, ha az unió nem ér el kellő előrelépést a visszafogadások tekintetében, az uniós bizottság készen áll arra, hogy még a nyár előtt javaslatokat nyújtson be a vízumpolitikát érintő korlátozások bevezetésére. Az együttműködő országok esetében azonban az Európai Bizottság kész "bőkezűbb vízumpolitika" kialakítását célzó javaslatokat is előkészíteni - tette hozzá az uniós biztos.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!