Illegális bevándorlás - Caritas-felmérés: Nő a menedékkérők száma nő Olaszországban

Külföld, 2019.09.27

Csökken a törvényes munkavállalóként Olaszországba érkező külföldiek száma, eközben  emelkedik a menedékkérőké - derült ki az olasz Caritas pénteken közölt felméréseiből.

Az olaszországi Caritas szervezet és a Migrantes az olasz püspöki kar (Cei) migrációs alapítványa adatai szerint az Olaszországban élők 8,7 százalékát teszik ki a tartózkodási engedéllyel tartózkodó külföldiek. Ez a kevesebb mint hatvan milliós országban több mint 5,2 milliónak felel meg.

Az Európai Unióban - Nagy Britannia és Németország mögött - Olaszországban a harmadik legmagasabb a legálisan élő és dolgozó külföldi állampolgárok száma. A legnagyobb közösséget a románok alkotják, több mint 1,2 millió fővel, az albánok és a marokkóiak.

A legtöbb Olaszországban legális munkát végző külföldi, 57,5 százalék, a gazdagabb északi tartományokban telepedett le, mindenekelőtt Lombardiában.

Az utóbbi öt évben több mint 638 ezer külföldi részesült olasz állampolgárságban.

A felmérésből kitűnt az is, hogy 2014 óta 677 ezerrel csökkent az olasz népesség száma, ami egy közepes nagyságú olasz városnak, például a szicíliai Palermónak felel meg.Ennek fő oka a születések számának csökkenése.

Az adatok szerint az olaszországi börtönökben levő majdnem 60 ezer rab 33,9 százaléka külföldi, ők is többségükben románok, albánok és marokkóiak.

Ferenc pápa vasárnap misét mutat be a római Szent Péter téren a Migránsok és menekültek világnapján, amely az idén a "Nemcsak a migránsokról van szó" mottót kapta.

A világnapot az egyház 1914-ben vezette be, és az idei évtől szeptember utolsó vasárnapján tartja meg. Az alkalomból Konrad Krajewski érsek, a pápai alamizsna hivatal vezetője a dél-olaszországi Foggia térségében felkereste a főleg a paradicsomföldeken dolgozó, többségében afrikai idénymunkások barakktáborait - közölte a Vatikán.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!