Illegális bevándorlás - Csaknem százezer kitoloncolás hiúsult meg Németországban 2015 óta

Külföld, 2019.02.28

Csaknem százezer ember kitoloncolása hiúsult meg Németországban 2015 óta csütörtökön ismertetett kormányzati adatok szerint.

Az ellenzéki liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának írásbeli kérdésére megküldött belügyminisztériumi kimutatás szerint a nemzetközi menekültválság elmélyülése, 2015 óta majdnem minden második tervezett kitoloncolást nem tudták végrehajtani a német hatóságok.

A sikeres kitoloncolások száma a 2015-tól 2018 végéig tartó időszakban 93 846 volt, a sikerteleneké pedig 93 858. A kudarcba fulladó eljárások száma évről-évre emelkedik, 2015-ben 19 258 kitoloncolásra jelölt embert nem tudtak eltávolítani az országból, 2018-ban pedig már 30 902 főt.

A kudarcba fulladt eljárások arányának folyamatos emelkedése révén tavaly már több sikertelen kitoloncolást jegyeztek fel, mint amennyi sikereset, amire soha korábban nem volt példa - emelte ki a Bild című lap.

A tavalyi sikertelen esetek legnagyobb részénél, 27 636 ügyben az eljárást már az előtt leállították, hogy a kitoloncolásra jelölt személyt átadták volna a szövetségi rendőrség szakembereinek.

További 3266 esetben ugyan sikerült megtalálni az illetőt és meg is kezdődött az eljárás, de kudarcba fulladt. Feltűnően gyakori ok az úgynevezett passzív ellenállás, 2015-ben 177 esetben, tavaly pedig már 1493 esetben volt emiatt sikertelen a kitoloncolás. A belügyminisztériumi kimutatásban egy sor további okot is felsoroltak, ezek közül a Bild kiemelte az öngyilkossági kísérletet, tavaly 42-szer ez volt az oka a kitoloncolás kudarcának.

A tárca kimutatása szerint tavaly év végén mintegy 236 ezer olyan ember élt Németországban, akit jogerősen távozásra köteleztek. Többségük elutasított menedékkérő, de olyan külföldiek is vannak közöttük, akik a vízumuk lejárta után nem hagyták el az országot.

A 236 ezer közül nagyjából 180 ezer embernek nem kell rögtön távoznia, ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkeznek például tanulmányaik miatt vagy azért, mert nem tisztázott a személyazonosságuk, és ezért nincsen úti okmányuk.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!