Illegális bevándorlás - Csehország miniszterelnöke: jobban kell védeni a schengeni övezet külső határait

Külföld, 2022.11.11

Csehország, mint az Európai Unió soros elnöke, Szlovákiai támogatásával szorgalmazni fogja, hogy minél több tagország kapcsolódjon be a schengeni övezet külső határainak védelmébe - jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök pénteken Prágában, miután csütörtökön munkavacsora keretében tárgyalt Eduard Heger szlovák kormányfővel a közös határon bevezetett cseh ellenőrzésekről.

A felek megegyeztek abban, hogy a cseh határellenőrzések folytatódni fognak, de a cseh és a szlovák rendőrség szorosabbra fűzi együttműködését a határátlépések felgyorsítása érdekében. Másfelől közös járőrözést is bevezetnek, elsősorban a vasúton. Az ellenőrzések miatt a határon a személygépkocsik átlagban 30-50 percet, míg a kamionok több órát várakoznak.

"A migráció megfékezése szempontjából a magyar-szerb határ védelme a kulcsfontosságú. Csehország kész megduplázni, 40-ről 80-ra emelni az ott szolgáló rendőrei számát" - mondta Petr Fiala újságíróknak a sajtótájékoztatón.

Csehország szeptember végén vezette be a szlovák határon az ellenőrzéseket, amelyek többszöri hosszabbítás után december 12-ig tartanának.

Vít Rakusan cseh belügyminiszter, aki szlovák partnerével együtt szintén részt vett a csütörtök esti tárgyalásokon, a prágai közszolgálati hírtelevíziónak nyilatkozva megerősítette, hogy az ellenőrzések december 12-e után is folytatódni fognak. A részletekről cseh-szlovák szakértői bizottság álláspontja alapján fognak dönteni.

"Csehország és Szlovákia együtt fogják szorgalmazni a többi uniós tagállamnál, hogy közösen megerősítsük a magyar-szerb határ védelmét" - mutatott rá Eduard Heger. Úgy vélte: egy ilyen határszakasz védelme meghaladja egy ország erejét, ezért összefogásra van szükség, mert az illegális migráció megfékezése minden uniós tagállam érdeke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!