Illegális bevándorlás - Csökkent a határsértők száma tavaly Romániában

Külföld, 2019.02.26

Enyhült a migrációs nyomás Románia határain: a határsértők száma tavaly alig több mint fele volt a 2017-ben regisztrált, kiugróan magas adatnak, és kétszerese a 2016-osnak - derült ki a román határrendészet éves mérlegéből, amelyet kedden tettek közzé.

A román határrendészet 2986 határsértőt tartóztatott fel tavaly az ország határain, közülük 1649-en illegálisan érkeztek Romániába, 1337-en pedig illegálisan próbálták elhagyni - túlnyomórészt a magyar (schengeni) határon átszökve - az országot. A 2017-es évre vonatkozó statisztikában 5846, az azt megelőző évben 1624 határsértő szerepelt.

A mostani kimutatásból kiderült, hogy a határsértőket 425 csoportba szervezve 170 embercsempész vitte Romániába vagy próbálta átszöktetni a határon. A határsértők leggyakrabban (több mint 1620 esetben) a zöldhatáron, vagy gépjárművekben elbújva (1078 esetben) próbáltak átszökni, és voltak, akik hamis okmányokkal próbálkoztak.

A román határrendészek azt tapasztalták, hogy megfeleződött a zöldhatáron átszökni próbáló határsértők száma, a korábbi másfélszeresére növekedett viszont a gépjárművekben elbújó migránsok száma.

A határrendészet tavaly 847 olyan határsértőt adott át a bevándorlási hivatalnak (IGI), akik menedéket kértek Romániától. A határsértők között a legtöbben Irakból, Iránból, Szíriából, Törökországból, Afganisztánból, Albániából, Pakisztánból érkeztek az országba.

A bevándorlási hivatal két hete közzétett éves mérlege is a menedékkérők számának megfelelőzését mutatja. Romániától tavaly 2138 külföldi kért menedékjogot, ami 125 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábban regisztrált, több mint 4800 menedékkérelemhez képest, de az illegális bevándorlást még nem sikerült visszaszorítani a 2016-os év szintjére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!