Illegális bevándorlás - Eddig három EU-tagállam vesz részt a Máltán partra szállított menedékkérők szétosztásában

Külföld, 2020.06.08

Három európai uniós tagország, Portugália, Franciaország és Luxemburg jelezte eddig, hogy részt vesz a múlt héten Máltán partra szállított menedékkérők szétosztásában, akiket a koronavírus-járvány miatt kirándulóhajókon helyeztek el a kötelező karantén idejére - közölte hétfőn az Európai Bizottság.

A brüsszeli testület szóvivője megkönnyebbülését fejezte ki, hogy véget ért a 420 bevándorló többhetes veszteglése a máltai partoknál, valamint hozzátette, hogy a bizottság az új menekültügyi szabályok keretében fenntartható megoldást szeretne találni az olyan migránsok megmentésére, akik tengeri úton érkeznek Európába.

Portugália, Franciaország és Luxemburg a máltai kormány többszöri kérése után döntött a befogadásról. Az Európa Tanács emberi jogi biztosa előző héten szólította fel a máltai kormányt, hogy a hajók fedélzetén kialakult nehéz körülményekre tekintettel haladéktalanul engedje partra szállni a bevándorlókat.

A máltai kormányfő arról számolt be vasárnap, hogy az egyik hajón a migránsok közül néhányan már konyhakésekkel fegyverkeztek fel és gázpalackok felrobbantásával fenyegettek, amennyiben nem kötnek ki.

Málta, csakúgy mint Olaszország, a közelmúltban leszögezte, hogy a koronavírus-járvány miatt nem fogad több migránst az országba, és több alkalommal kérte fel az uniós tagállamokat hogy mutassanak szolidaritást a kialakult helyzetben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!