Illegális bevándorlás - Életmentés miatt a francia csendőrség kezdeményezte egy guineai migráns letelepedésének engedélyezését

Külföld, 2019.02.01

A francia csendőrség kezdeményezte egy guineai illegális bevándorló franciaországi letelepedésének engedélyezését, miután a 21 éves férfi lefegyverzett egy ámokfutót és ezzel életeket mentetett meg - adta hírül pénteken a France Info hírrádió.

Az eset a délkelet-franciaországi Grenoble közelében található Autrans nevű településen kedden történt, ahol Mamoud Dialót feketén alkalmazták egy továbbképzőközpont konyháján. A Franciaországba 2018 nyarán illegálisan érkezett guineai bevándorló munkavégzés közben kiabálásokat hallott a folyosóról, és amikor kiment, az egyik kolleganőjét az arcán sérülésekkel a földön fekve találta. A nőt a konyhán dolgozó egyik szakács egy csontvágó fűrésszel támadta meg, majd visszasietett a konyhába.

Martine Chalignié, az intézmény vezetője a rádióban elmondta, hogy korábban semmi nem utalt a szakács erőszakosságára. "A megtámadott nő nagyon kedves és visszahúzódó. Nem volt köztük vita. Utóbb tudtuk meg, hogy a szakács pszichiátriai kezelés alatt állt".

Az intézményben továbbképzésen tanulók éppen vacsoráztak, és többen is a megtámadott nő segítségére siettek, amikor a szakács ismét megjelent, kezében egy henteskéssel. A tudósítás szerint mindenki lebénult a félelemtől, csak a guineai bevándorló avatkozott be hidegvérrel, gondolkodás nélkül.

Mamoud Dialo csuklón ragadta a kezében a késsel hadonászó negyven év körüli szakácsot, és a konyha felé kezdte vonszolni, miközben azt mondta neki, hogy "Lányokat nem szabad bántani, békén kell őket hagyni". Miután sikerült betuszkolnia a konyhába, kulcsra zárva az ajtót bezárkózott vele.

A feldühödött férfi ekkor egy áruszállító kocsival megpróbálta kitörni az ajtót, de a guineai migráns elállta az útját, és folyamatosan beszélve hozzá, nyugtatta. Megpróbálta rávenni a támadót, hogy inkább térjen vissza a munkájához. A két férfi végül nekiállt együtt főzni egészen addig, amíg húsz perccel később megérkeztek a csendőrök.

"Világos volt, hogy meg fogja ölni a lányt, és utána lehet, hogy másokat is megtámad. Természetes volt, hogy feláldozom magam. Tudom, hogy meg fogok halni, én nem félek semmitől. Minden nap ez van a fejemben. Mi afrikaiak, hozzászoktunk ehhez" - mondta az illegális bevándorló a rádióban.

"Egyértelmű, hogy életeket mentett. A csendőrség nem győzni hangsúlyozni Mamoud Dialo kivételes bátorságát, aki nem habozott feláldozni az életét másokért" - mondta Ludovic Brassac törzszászlós a csendőrség részéről.

A megtámadott nőt súlyos sérülésekkel kórházba, a szakácsot pedig egy pszichiátriai intézmény zárt osztályára szállították, egyelőre nincs kihallgatható állapotban. A nyomozás viszont már megállapította, hogy alig ismerte a megtámadott nőt, nem volt közöttük semmilyen konfliktus.

A csendőrség a jegyzőkönyvben méltatva a konyhás hősies tettét, hivatalos levélben kérte a prefektúrától, hogy könnyítse meg Mamoud Dialo tartózkodási engedélyhez jutását Franciaországban.

"Szeretném, ha mindenki tudná, ki ez az ember: keményen dolgozik, tisztelettudó, motivált és kiváló ember. Ugyanolyan bánásmódot érdemel, mint az a mali illegális bevándorló, aki felmászott egy erkélyre, hogy megmentsen egy gyereket. Ez is egyértelműen hősi tett, ami nagyon ritka napjainkban" - mondta a csendőr.

Tavaly májusban egy Maliból érkezett 22 éves illegális bevándorló Párizs 18. kerületében az utcáról a ház falán felkapaszkodva mentett meg egy erkélyről négy emelet magasan kilógó kisfiút. A nemzeti hősként ünnepelt "pókembert" Emmanuel Macron francia államfő személyesen fogadta és francia állampolgárságot adományozott neki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!