Illegális bevándorlás - Engedélyezte az angol fellebbviteli bíróság a brit határt illegálisan átlépők ruandaiak áttelepítését

Külföld, 2022.06.13

Engedélyezte hétfőn az angol-walesi fellebbviteli bíróság, hogy a brit kormány Ruandába telepíthesse át mindazokat, akik a brit határt illegálisan átlépve érkeznek Angliába.

A végzéssel a bírói fórum - amely a második legmagasabb szintű brit igazságszolgáltatási testület a brit legfelsőbb bíróság után - elvetette a terv ellen jogi kifogást benyújtó jogvédő szervezetek fellebbezését.

A múlt héten a londoni felsőbíróság már visszautasította a ruandai kitoloncolási terv elleni keresetet, a fellebbviteli fórum pedig hétfőn az e végzés ellen beterjesztett fellebbezést is elvetette, így kedden elvileg a levegőbe emelkedhet az első olyan repülőgép, amellyel a brit kormány illegális bevándorlókat telepít át Ruandába.

London áprilisban jelentette be, hogy új migrációs és gazdaságfejlesztési egyezményt kötött Ruanda kormányával. E megállapodás alapján mindazokat, akik illegálisan lépnek be brit területre, a brit hatóságok áttelepíthetik a közép-afrikai országba.

A ruandai kormánnyal kötött egyezménynek - amely tartalmaz egy 120 millió fontos gazdaságfinanszírozási csomagot is az afrikai ország számára - nincs felső számbeli korlátja, London szerint Ruandának megvannak a kapacitásai akár több tízezer ember letelepítésére is a következő években.

Boris Johnson brit miniszterelnök a megállapodás áprilisi bejelentése után tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az "innovatív megközelítés" biztonságos és törvényes lehetőséget teremt a menedék kérvényezésére, ugyanakkor felborítja az embercsempész bűnszervezetek üzleti modelljét, mivel a brit menedékjog-rendszert kihasználni kívánó gazdasági bevándorlók nem maradnak Nagy-Britanniában.

Azok viszont, akik ténylegesen védelemre szorulnak, ezt a védelmet megkapják, és ruandai érkezésük után azonnali hozzáférésük lesz az ehhez szükséges jogi szolgáltatásokhoz. Emellett lehetőségük nyílik arra is, hogy új életet kezdjenek "abban a dinamikus országban" a brit kormány anyagi támogatásával - fogalmazott a brit miniszterelnök.

Johnson hozzátette: Ruanda a világ legbiztonságosabb és leggyorsabb gazdasági növekedésű országai közé tartozik, és globális elismertségre tett szert a bevándorlók befogadásával és integrálásával.

Az illegálisan brit területre lépőket - köztük azokat, akik a La Manche-csatornán csónakokkal átkelve Franciaországból érkeznek - a brit kormány által bevezetett új eljárás alapján ugyanakkor nem veszik fel a brit menedék-kérvényezési rendszerbe. Ezt London azzal indokolja, hogy a brit határokat törvénysértő módon átlépők biztonságos országokon áthaladva érték el Nagy-Britanniát, és ezekben az országokban kellett volna menedékjogért folyamodniuk.

A brit kormány már korábban jelezte azt is, hogy a készülő új bevándorlási törvény alapján életfogytiglani börtönnel lesznek sújthatók azoknak a hajóknak a vezetői, amelyekkel az embercsempészek a Nagy-Britanniába illegálisan bejutni próbálókat szállítják az európai kontinensről a brit partok felé.

E törvény előkészítését London felgyorsította, miután tavaly novemberben 31 ember, köztük öt nő és egy gyermek a tengerbe fulladt, amikor gumicsónakkal próbált átkelni a Doveri-szoroson Franciaországból Angliába, és a csónak az átkelési kísérlet közben elsüllyedt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!