Illegális bevándorlás - Europol: Fehéroroszországból dolgozó embercsempészeket állítottak elő Németországban, Lengyelországban és az Egyesült Királyságban

Külföld, 2022.07.15

Fehéroroszországon keresztül migránsokat az Európai Unióba csempésző szervezett bűnözői csoport tagjait állították elő Németországban, Lengyelországban és az Egyesült Királyságban - közölte az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) pénteken.

A hágai székhelyű szervezet tájékoztatása szerint az észt, a német, a litván, a lengyel és a brit bűnüldöző hatóságok részvételével tartott, határokon átnyúló művelet során 11 török és szíriai állampolgárságú embercsempészt állítottak elő.

A július 13-án tartott akciónapon a hatóságok 11 konkrét, a bűnözői csoporthoz köthető embercsempészési kísérletet vettek nyilvántartásba Litvániában, illetve Lengyelországban. Az előállított embercsempészek mellett 60 migránst is őrizetbe vettek. A migránsok legtöbbje szíriai, afgán, indiai és iraki állampolgár volt.

A művelet során elektronikus berendezéseket, különböző dokumentumokat, pénzátutalások bizonyítékait és készpénzt is lefoglaltak.

Az akciónap nyomán indult vizsgálatok megállapításai szerint a bűnözői csoport legkevesebb 99 esetben 662 migránst juttatott illegálisan az unió területére.

A banda tagjai Irakból szervezték a migránsok illegális bejutását - Fehéroroszországon keresztül - az Európai Unióba. A hálózat Törökországot tranzitországként és logisztikai központként használta. Törökországból a migránsok legálisan, turistavízummal utaztak Moszkvába, ahonnan a fehérorosz fővárosba, Minszkbe szállították őket, vagy a litván és a lengyel határ közelében fekvő Grodnóba. Innen Lengyelországon és Litvánián keresztül csempészték tovább őket Németországba. Egy-egy utazásért 10 ezer és 13 ezer euró (mintegy 4 millió és 5,2 millió forint) közötti összeget kértek. Az összegek kifizetését földalatti közvetítőkkel működő - az iszlám világban megszokott - informális utalványozással, úgynevezett havala rendszeren keresztül teljesítették.

A migránsokat gyakran életveszélyes körülmények között szállították. Rendszerint túlzsúfolt járműveket használtak, az embereket áruk vagy raklapok közé rejtve csempészték. Az Europol a bűnözői csoport 2020 óta megfigyelt tevékenységével összefüggésben közölte: előfordult, hogy a német hatóságok egy migráns holttestére leltek a lengyel határ közelében. A törvényszéki vizsgálat szerint a csempészek a migránst rossz egészségi állapota miatt egy mezőn hagyták, ahol végül meghalt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!