TV műsor

Illegális bevándorlás - Franciaország tavaly csaknem félmilliárd eurót költött az illegális bevándorlók kitoloncolására

Külföld, 2019.06.05

Csaknem félmilliárd eurót költött tavaly a francia állam az illegálisan az országban tartózkodó külföldiek eltávolítására, amiből 468 millió euróba kerültek a kitoloncolások és 26 millió euróba az önként távozóknak kifizetett támogatások - derül ki egy szerdán közzétett parlamenti jelentésből.

A Jean-Noël Barrot és Alexandre Holroyd kormánypárti képviselők által közzétett adatok szerint Franciaország tavaly 468 millió eurót költött a kiutasított külföldiek kitoloncolására. Egy illegális bevándorló hatósági eltávolítása mintegy 14 ezer euróba kerül az állami gépezetnek. Ezzel szemben az önként távozók eltávolítása, a származási országban való újrakezdéshez nyújtott pénzügyi segítséggel együtt fejenként 2500 és 4 ezer euró közötti összegbe kerül.

A belügyminisztérium adatai szerint tavaly 15 677 embert toloncoltak ki és 6 845-en távoztak önként.

Tavaly összesen 30 276 illegálisan Franciaországban tartózkodó külföldi állampolgár távozott az előző évi 26 783-hoz képest.

A kitoloncoltak közül a legtöbben, 2112-en Albániából érkeztek, második helyen állnak a román állampolgárok (1909), harmadik helyen pedig az algériaiak (1525).

A jelentésből az is kiderült, hogy a tavaly gyűjtőhelyen elzárt, kitoloncolásra váró 24 531 külföldinek alig negyven százalékát sikerült a hatóságoknak eltávolítaniuk Franciaországból.

A képviselők arra is felhívták a figyelmet, hogy az illegális bevándorlók hatósági elzárása "időnként jogilag sérülékeny". A bíróságok tavaly 6 761 esetben rendelték el az elzárt illegális bevándorlók szabadon engedését, mert a fogva tartásnak nem voltak meg a jogi alapjai.

Kedden több jogvédő szervezet is arra emlékeztetett, hogy az illegális bevándorlók elzárása mindennapossá vált és szigorodott azóta, amióta Emmanuel Macron lett az államfő, és az illegális bevándorlók begyűjtését gyakran az emberi jogok megsértésével hajtják végre a francia hatóságok.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!