Illegális bevándorlás - Frontex: a Nyugat-Balkánon 40 százalékkal nőtt az illegális határátlépések száma

Külföld, 2019.03.14

A nyugat-balkáni migrációs útvonalon az év első két hónapjában 40 százalékkal több illegális határátlépést észleltek, mint az előző év azonos időszakában. Az év első két hónapjában 1200-an próbáltak illegálisan Európába jutni - írta csütörtökön közzétett jelentésében az unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex.

A február végi adatokat rögzítő jelentés szerint a nyugat-balkáni országokon át érkező migránsok uniós határokat érintő illegális határátlépéseinek száma 420 volt. Ezen az útvonalon főként afgánok kísérelték meg átlépni az európai unió valamelyik külső határát.

A Frontex az unió egészét tekintve azt közölte, hogy a rossz időjárási viszonyok nagymértékben, mintegy 3500-re csökkentették a külső határokon észlelt illegális belépések számát februárban, ami az előző hónaphoz képest 58 százalékos csökkenést jelent. Az év első két hónapjában közel 12 ezren létpék át illegálisan az unió valamely külső határát.

A Földközi-tenger nyugati medencéjében kialakult migrációs útvonalon, főként Marokkóból Spanyolországba a ritkának számító rossz időjárás miatt az előző hónaphoz képest 80 százalékkal kevesebben keltek át illegálisan, számuk februárban 820 volt.

Az év első két hónapjában közel ötezer ember érkezett illegálisan Spanyolországba, ami azonban 83 százalékkal meghaladja az előző év azonos időszakában regisztrált adatokat. A bevándorlók főként marokkói állampolgárok voltak.

A Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, főként Olaszországot érintő migrációs útvonalon az elmúlt kilenc év legalacsonyabb illegális bevándorlási adatait regisztrálták februárban. Az illegálisan érkezők száma mindössze 60 volt, ami 70 százalékkal kevesebb a januárinál.

Ezen az útvonalon idén mintegy 260 bevándorló érkezett, 95 százalékkal kevesebb, mint tavaly. Itt főként bangladesieket és tunéziaiakat vettek fel a listákra.

A Földközi-tenger keleti medencéjében kialakult, Görögországot érintő migrációs útvonalon regisztrálták a legtöbb illegális határátlépést februárban, számuk azonban így is csökkenő tendenciát mutat. Az előző hónap adataihoz képest mintegy 31 százalékkal kevesebb, körülbelül 2200 embert vettek nyilvántartásba. A januári magas adatok miatt ez a migrációs útvonal volt a legterheltebb, az év első két hónapjában mintegy 5500-an kíséreltek meg a görög határon keresztül Európába jutni.

A görög szigetekre érkezők és a szárazföldi határokon átkelők nagy része, minden negyedik bevándorló afgán volt, de jelentős volt a török állampolgárok száma is - közölték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!