Illegális bevándorlás - Frontex: enyhe forgalomnövekedés tapasztalható egyes migrációs útvonalakon

Külföld, 2019.11.13

Enyhe forgalomnövekedés tapasztalható egyes migrációs útvonalakon - közölte az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex szerdán.

A növekedés a Földközi-tenger főként Spanyolországot érintő nyugati medencéjében és a Nyugat-Balkánon figyelhető meg, a görög és az olasz hatóságok ennek ellenére kevesebb illegális határátlépést regisztráltak.

Az októberi migrációs adatokat rögzítő jelentés szerint a Spanyolországot érintő migrációs útvonalon észlelt illegális határátlépések száma tovább növekedett, 8 százalékkal haladta meg a szeptemberit. Az illetékes hatóságok mintegy 3000, főként Marokkóból és Algériából származó illegális határsértőt fogtak el. Január és szeptember között közel 21 ezren keltek útra Európába az útvonalon, feleannyian mint a tavalyi azonos időszakban.

A Nyugat-Balkánon szeptemberhez képest ötvennel több, mintegy 500 illegális határsértőt regisztráltak októberben. Ezen az útvonalon az év első kilenc hónapjában 8400 ilyen esetet jelentettek, ami 82 százalékkal magasabb a tavalyi adatoknál. Az itt elfogott bevándorlók legtöbbje afganisztáni volt - közölték.

A Földközi-tenger keleti medencéjében, a görög szigeteken és a szárazföldi határokon egy hónap alatt 10 800 illegális határátlépésről számoltak be a hatóságok. Ez 18 százalékkal kevesebb az augusztusi adatnál.

Az Égei-tengeren az év első kilenc hónapjában összességében 63 ezerre emelkedett a regisztrált illegális bevándorlási kísérletek száma, az adat 31 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi időszakban. A térségben főként afgán és szíriai állampolgárokat vettek fel a listákra.

A Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, főként Olaszországot érintő migrációs útvonalon az előző hónaphoz képest 27 százalékkal kevesebb, mintegy 2050 illegális határátlépést jegyeztek fel a hatóságok.

Az első tíz hónapban 11 900 ilyen esetet regisztráltak, ami mintegy fele az előző év azonos időszakában feljegyzettnek. Ezen az útvonalon főként tunéziaiak, szudániak, pakisztániak és elefántcsontpartiak próbáltak meg Európába jutni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!